Weyts vraagt verzekeringssector om korting voor bestuurders die deelnemen aan terugkomdag

 Weyts vraagt verzekeringssector om korting voor bestuurders die deelnemen aan terugkomdag

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft dinsdag tijdens een mobiliteitsconferentie van verzekeraar Baloise de verzekeringssector opgeroepen om een tegemoetkoming te voorzien voor beginnende autobestuurders die deelnemen aan een vrijwillige "terugkomdag". Het gaat om een opfrissingscursus na het behalen van het rijbewijs, die moet helpen om het ongevalrisico van beginnende bestuurders te verminderen. De verzekeringssector laat in een reactie weten dat verzekeringsmaatschappijen individueel moeten beslissen over tegemoetkomingen.

"Het hoge aantal verkeersdoden in Vlaanderen is een echte schande", zei Weyts dinsdag. "Vooral de eerste negen maanden na het behalen van het rijbewijs zijn gevaarlijk. Ik heb de verzekeringssector gevraagd om wie deel neemt aan die cursus, in ruil een korting te geven op de verzekeringspremie. Dat kan een win-winsituatie zijn maar ik heb daar nog geen positief antwoord op gekregen."

Verzekeringskoepel Assuralia laat in een reactie weten dat de sector positief staat tegenover elk initiatief dat verantwoord rijgedrag ten goede komt, maar dat beslissingen over tegemoetkomingen materie zijn waarover de verzekeringsmaatschappijen zelf moeten beslissen.

Baloise-CEO Gert De Winter antwoordde dinsdag overigens positief op de vraag van Weyts. "Mijn ja hebt u. We doen het trouwens al met een korting voor wie investeert in verkeersveiligheidsopties en in milieu." Ook BIVV-topvrouw Karin Genoe juicht de vraag van Weyts toe.

Weyts liet eerder dit jaar weten ook de invoering van een verplichte terugkomdag na het behalen van het rijbewijs te onderzoeken, bijvoorbeeld na 2.000 of 3.000 kilometer. Het gaat om een piste die wordt bekeken in een bredere studie die besteld is bij de Universiteit Hasselt.

BRUSSEL 29/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u