Weyts overweegt maatregelen tegen gemeenten die verkeersbordendatabank niet bijwerken

 Weyts overweegt maatregelen tegen gemeenten die verkeersbordendatabank niet bijwerken

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts overweegt gemeenten te dwingen hun gegevens in de Vlaamse verkeersbordendatabank te actualiseren. 

Verdere stappen in de uitrol van slimme vervoerssystemen zoals ISA (Intelligente SnelheidsAanpassing) kunnen enkel slagen als die databank op punt staat. Dat heeft de N-VA-minister donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Mathias De Clercq.

In 2008 besliste de toenmalige Vlaamse regering een verkeersbordendatabank op te richten. Die databank moest de bestaande wirwar aan verkeersborden in kaart brengen en moest ook een efficiënter gebruik van verkeersborden mogelijk maken. De databank is daarnaast ook een essentieel instrument voor de plannen met slimme mobiliteitstoepassingen zoals ISA.

Maar uit cijfers die De Morgen eind 2014 publiceerde, blijkt amper de helft van de Vlaamse gemeenten nieuwe gegevens (bv. nieuwe borden) invoert in de databank. Die actualisatie is nochtans cruciaal, ook voor de eventuele verdere invoering van ISA-systemen, benadrukt minister Weyts. Hij verwijst daarbij naar de mogelijke juridische consequenties wanneer de informatie in de databank niet correct of up-to-date is.

Weyts wil de gemeenten niet "met de vinger wijzen", maar heeft zijn administratie wel gevraagd de databank verder te actualiseren en overweegt "dwingende maatregelen" als lokale besturen het blijven vertikken om hun gegevens in de databank bij te werken. Als de gegevens in de databank niet systematisch worden bijgewerkt, dreigen volgens Weyts veel inspanningen uit het verleden teloor te gaan.

BRUSSEL 08/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u