Weyts onderzoekt vraag gebruik vrije busbaan door diensten aangepast vervoer

 Weyts onderzoekt vraag gebruik vrije busbaan door diensten aangepast vervoer

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) onderzoekt de vraag om voertuigen van de diensten aangepast vervoer toe te laten op wegstroken die voorbehouden zijn aan bussen van het openbaar vervoer. Dat stelt hij in antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Dirk De Kort (CD&V). Dergelijke diensten bieden met aangepaste wagens vervoer van deur tot deur aan personen met mobiliteitsbeperkingen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

Momenteel laat het verkeersreglement het gebruik van dergelijke busstroken toe aan het openbaar vervoer, taxi's, voertuigen voor schoolvervoer en prioritaire voertuigen. De wegbeheerder kan door middel van een verkeersbord ook een aantal andere welomschreven weggebruikers toelaten, zoals fietsers, bromfietsers, voertuigen voor passagiersvervoer met meer dan 8 zitplaatsen, voertuigen voor woon-werkverkeer...

In zijn antwoord beklemtoont Weyts dat hij de aantrekkingskracht van het openbaar vervoer wil vergroten door in te zetten op comfort en snelheid en derhalve wil blijven investeren om de doorstroming te verbeteren. "Het is van belang om een busstrook of bijzonder overrijdbare bedding zoveel als mogelijk te vrijwaren voor hetgeen zij in het leven geroepen zijn. Ik ben daarom niet van plan om extra voertuigen op de busstroken toe te laten. Ik ben echter wel bereid de vraag te onderzoeken om de voertuigen van de diensten aangepast vervoer op een busstrook toe te laten", aldus Weyts.

BRUSSEL 05/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u