Weyts onderzoekt vraag gebruik vrije busbaan door diensten aangepast vervoer

 Weyts onderzoekt vraag gebruik vrije busbaan door diensten aangepast vervoer

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) onderzoekt de vraag om voertuigen van de diensten aangepast vervoer toe te laten op wegstroken die voorbehouden zijn aan bussen van het openbaar vervoer. Dat stelt hij in antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Dirk De Kort (CD&V). Dergelijke diensten bieden met aangepaste wagens vervoer van deur tot deur aan personen met mobiliteitsbeperkingen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

Momenteel laat het verkeersreglement het gebruik van dergelijke busstroken toe aan het openbaar vervoer, taxi's, voertuigen voor schoolvervoer en prioritaire voertuigen. De wegbeheerder kan door middel van een verkeersbord ook een aantal andere welomschreven weggebruikers toelaten, zoals fietsers, bromfietsers, voertuigen voor passagiersvervoer met meer dan 8 zitplaatsen, voertuigen voor woon-werkverkeer...

In zijn antwoord beklemtoont Weyts dat hij de aantrekkingskracht van het openbaar vervoer wil vergroten door in te zetten op comfort en snelheid en derhalve wil blijven investeren om de doorstroming te verbeteren. "Het is van belang om een busstrook of bijzonder overrijdbare bedding zoveel als mogelijk te vrijwaren voor hetgeen zij in het leven geroepen zijn. Ik ben daarom niet van plan om extra voertuigen op de busstroken toe te laten. Ik ben echter wel bereid de vraag te onderzoeken om de voertuigen van de diensten aangepast vervoer op een busstrook toe te laten", aldus Weyts.

BRUSSEL 05/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u