Weyts legt aanbevelingen rijopleiding van Europa en eigen studie naast zich neer

 Weyts legt aanbevelingen rijopleiding van Europa en eigen studie naast zich neer

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts legt aanbevelingen van de Europese Commissie en van een eigen studie bij het Steunpunt Verkeersveiligheid voor het verbeteren van de rijopleiding naast zich neer. Dat meldt mobiliteitsclub VAB dinsdag. "Het verplichte terugkommoment dat de minister wil introduceren, en dat hij opvoert als een waardevolle nieuwe 'fase' in de vernieuwde rijopleiding, wordt door het Steunpunt Verkeersveiligheid in feite expliciet afgewezen als beleidsaanbeveling om de rijopleiding te verbeteren", klinkt het.

Volgend jaar zullen we volgens VAB een moeilijker rijexamen krijgen, terwijl de rijopleiding zelf niet aangepakt wordt, "laat staan dat ze de kandidaten beter zal voorbereiden op dat nieuwe examen".

Behalve specialisten zijn ook de automobilisten het niet eens met de visie van Weyts, zo blijkt een enquête van VAB bij zowat 2.000 respondenten. "De automobilist is van oordeel dat er eerst werk gemaakt moet worden van een betere basisopleiding, vooraleer je nascholing gaat verplichten." Ook jongeren vinden een terugkommoment na het behalen van het rijbewijs maar niets, blijkt uit een bevraging van 1.900 jongeren die recentelijk hun rijbewijs behaalden.

VAB ijvert voor een veralgemening van het opleidingstraject zoals toegepast binnen het Vlaamse project 'Start to Drive' (met een infoavond voor de begeleider, een praktische basisopleiding van 2 uur in een rijschool en een evaluatiemoment na minimum twee maanden oefenen).

De kostprijs voor een korte opleiding voor de vrije begeleider kan volgens VAB bovendien zeer laag gehouden worden, aangezien het om een groepssessie gaat en "dit financieel ondersteund kan worden vanuit het op te richten Verkeersveiligheidsfonds van minister Weyts."

"Zowel deskundigen als automobilisten en jongeren zelf geven aan dat een investering in een goede basisopleiding en een korte bijscholing van de begeleider aangewezen is. Waarom de minister dit naast zich neerlegt en kiest voor een (overigens nog niet gedefinieerde) 'terugkomdag', waar geen draagvlak voor bestaat, is ons een raadsel", aldus VAB.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u