Weyts lanceert nieuwe fietstest voor tieners

 Weyts lanceert nieuwe fietstest voor tieners

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft maandag samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) de FietSOmeter voorgesteld. Dat is een nieuwe praktijktest voor leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs, "in navolging van de succesvolle programma's voor basisscholen". De test heeft als doel leerlingen beter te informeren en het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers terug te dringen.

"Bij de overstap naar de middelbare school fietsen tieners vaker zelfstandig naar school. Daarbij leggen ze langere trajecten af en krijgen ze vaker te maken met wisselende, complexe verkeerssituaties", luidt het. In 2014 vielen er in Vlaanderen maar liefst 767 fietsslachtoffers in het verkeer in de leeftijdsgroep van 10 tot 14 jaar, waarvan twee doden. "Het is dus van het allergrootste belang dat fietsende tieners de nodige vaardigheden en attitudes ontwikkelen om zich veilig in het verkeer te begeven", klinkt het.

VSV ontwikkelde daarom met de steun van de Vlaamse overheid de FietSOmeter, een praktijktest voor leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs. Leerlingen volgen daarbij een vooraf uitgestippelde route in het reële verkeer en worden beoordeeld op vijf vaardigheden. Nadien volgt een eindevaluatie en krijgen de deelnemers een brevet waarop ook hun verbeterpunten staan.

"Onze scholieren zijn heel kwetsbaar op de weg en met een goede verkeerseducatie kunnen we hen beter wapenen tegen de risico's van het verkeer", zegt minister Weyts. "De FietSOmeter biedt scholen een pasklare praktijktest. Veilig fietsen krijgt zo een plaatsje in het lesprogramma."

Scholen en leerkrachten kunnen zich nog tot 29 april inschrijven voor de FietSOmeter en bepalen zelf wanneer ze de test organiseren. Leerkrachten die zich inschrijven, krijgen een educatief pakket met daarin onder meer een handleiding, lesfiches en flyers voor de leerlingen en hun ouders. Bovendien krijgen ze toegang tot allerlei tips, materiaal en praktische informatie op de website.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u