Weyts denkt aan verplichte registratie snelheidsborden

 Weyts denkt aan verplichte registratie snelheidsborden

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) plant een bijsturing van de verkeersbordendatabank. Die databank wil alle verkeersborden digitaal in kaart brengen, maar wordt door de lokale besturen onvoldoende up to date gehouden. Minister Weyts overweegt daarom het aantal borden in de databank te beperken, maar gemeenten tegelijk te verplichten alle snelheidsgerelateerde signalisatie te registreren. Dat zegt hij in antwoord op een schriftelijke vraag van sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke.

In 2008 besliste de toenmalige Vlaamse regering een verkeersbordendatabank op te richten. Die databank moest de bestaande wirwar aan verkeersborden in kaart brengen en moest ook een efficiënter gebruik van verkeersborden mogelijk maken. De databank is daarnaast ook een essentieel instrument voor de plannen met slimme mobiliteitstoepassingen zoals de intelligente snelheidsbegrenzer ISA.

Maar uit cijfers is gebleken dat amper de helft van de Vlaamse gemeenten nieuwe gegevens invoert in de databank. Gemeenten voeren daarvoor verschillende redenen aan, gaande van "onvoldoende personeel" tot "overbevraagd door de federale/Vlaamse overheid" en "onvoldoende ondersteuning".

Minister Weyts werkt aan een actieplan. Er is alvast de piste om gemeenten enkel te vragen snelheidsgerelateerde signalisatie op te nemen. "Dit zal de werklast voor gemeenten verminderen en zal het tegelijk mogelijk maken om te focussen op de signalisatie die het relevantste is voor de verkeersveiligheid", luidt het. Gemeenten zouden dan wel verplicht worden dat beperkter aantal borden te registreren.

Vraagsteller Joris Vandenbroucke: "Het idee om in ruil voor de verplichting om de databank up to date te houden, te focussen op de snelheidsgerelateerde borden, houdt zeker steek. Dit is immers een must voor toepassingen zoals ISA die helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren." Maar de minister mag het daar ook niet bij laten, meent de sp.a'er. "Er zijn al teveel tijd en middelen geïnvesteerd om de ambitie voor een volledige en accurate verkeersbordendatabank te verlaten. Die hebben we nodig als we de zelfrijdende wagen ook op onze wegen willen verwelkomen. Slimme wagens rijden namelijk niet op domme wegen".

BRUSSEL 21/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u