Wetsvoorstel Open Vld wil lichtere straf voor doodrijders

 Wetsvoorstel Open Vld wil lichtere straf voor doodrijders

Open Vld-kamerleden Sabien Lahaye-Battheu en Carina Van Cauter hebben een wetsvoorstel ingediend waarin ze sleutelen aan de straffen voor onopzettelijke doding en slagen en verwondingen in het verkeer.

 Ze stellen voor om de maximale gevangenisstraf voor een dodelijk verkeersongeval te verlagen van vijf naar drie jaar. Daarnaast verdwijnt de verplichting voor de politierechter om na een ongeval met noodlottige afloop een gevangenisstraf op te leggen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lahaye-Battheu en Van Cauter vinden het niet logisch dat misdrijven in het verkeer nu zwaarder worden bestraft dan misdrijven buiten het verkeer. Zo riskeert een automobilist die een ongeval met (licht)gewonden veroorzaakt, tweemaal zwaarder gestraft te worden dan iemand die onopzettelijk iemand met een mes verwondt.

Politierechters reageren misnoegd en ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vindt de timing erg ongelukkig. Na de eerste week van januari vielen er immers al dertien doden in het verkeer. "Dit wetsvoorstel roept veel vragen op, een strafverlaging lijkt ons een zeer fout signaal", luidt het.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u