West-Vlaamse sensibiliseringsactie voor motards start met verkeersveilig motortreffen

 West-Vlaamse sensibiliseringsactie voor motards start met verkeersveilig motortreffen

150 motorrijders zijn zaterdagochtend gestart met de opleiding "Veilig Motorrijden". Dat is een initiatief van de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé, dat zaterdag voorgesteld werd in Kortrijk. Hij wil met de opleiding het aantal ongevallen met motorrijders drastisch doen dalen.

"We hebben al heel wat sensibiliseringscampagnes, maar die voor motorrijders ontbrak nog", zegt Decaluwé. "Nochtans blijkt dat 11 procent van het aantal doden en zwaargewonden op de Belgische wegen motorrijders zijn, terwijl ze maar 1 procent van het totaal afgelegde kilometers vertegenwoordigen. In West-Vlaanderen alleen al vielen de voorbije vijf jaar 62 doden te betreuren."

De campagne "Veilig Motorrijden" begon zaterdag met een motortreffen waar motorrijders op een afgesloten parcours van 55 kilometer hun motorvaardigheden kunnen testen met begendigheidsproeven, onder begeleiding en met advies van motorfietsinstructeurs, maar ook politie, douane en het ministerie van Defensie. "Een nooitgeziene multidisciplinaire oefening", meent de gouverneur. Op het einde van de dag wordt ook de wegcode nog eens getest, en ontvangen de deelnemers nog een provinciaal certificaat.

Vanaf zondag begint ook de handhaving. De verkeerscampagne zal zich vooral richten op het onderhoud van de motor, uitrusting, rijvaardigheden, defensief rijden en verbeteren van de wegcode. Tot eind oktober zullen motorrijders ook meer gecontroleerd worden op snelheid, alcohol en drugs.

"Niet altijd de populairste maatregelen, maar ik hoop op een positieve bewustwording bij alle weggebruikers", aldus de gouverneur. Decaluwé liet ook weten de verzuchtingen van de motards, zoals de gladde witte lijnen en te hoge vangrails, te bespreken bij minister van Mobiliteit Ben Weyts.

KORTRIJK 09/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u