West-Vlaamse sensibiliseringsactie voor motards start met verkeersveilig motortreffen

 West-Vlaamse sensibiliseringsactie voor motards start met verkeersveilig motortreffen

150 motorrijders zijn zaterdagochtend gestart met de opleiding "Veilig Motorrijden". Dat is een initiatief van de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé, dat zaterdag voorgesteld werd in Kortrijk. Hij wil met de opleiding het aantal ongevallen met motorrijders drastisch doen dalen.

"We hebben al heel wat sensibiliseringscampagnes, maar die voor motorrijders ontbrak nog", zegt Decaluwé. "Nochtans blijkt dat 11 procent van het aantal doden en zwaargewonden op de Belgische wegen motorrijders zijn, terwijl ze maar 1 procent van het totaal afgelegde kilometers vertegenwoordigen. In West-Vlaanderen alleen al vielen de voorbije vijf jaar 62 doden te betreuren."

De campagne "Veilig Motorrijden" begon zaterdag met een motortreffen waar motorrijders op een afgesloten parcours van 55 kilometer hun motorvaardigheden kunnen testen met begendigheidsproeven, onder begeleiding en met advies van motorfietsinstructeurs, maar ook politie, douane en het ministerie van Defensie. "Een nooitgeziene multidisciplinaire oefening", meent de gouverneur. Op het einde van de dag wordt ook de wegcode nog eens getest, en ontvangen de deelnemers nog een provinciaal certificaat.

Vanaf zondag begint ook de handhaving. De verkeerscampagne zal zich vooral richten op het onderhoud van de motor, uitrusting, rijvaardigheden, defensief rijden en verbeteren van de wegcode. Tot eind oktober zullen motorrijders ook meer gecontroleerd worden op snelheid, alcohol en drugs.

"Niet altijd de populairste maatregelen, maar ik hoop op een positieve bewustwording bij alle weggebruikers", aldus de gouverneur. Decaluwé liet ook weten de verzuchtingen van de motards, zoals de gladde witte lijnen en te hoge vangrails, te bespreken bij minister van Mobiliteit Ben Weyts.

KORTRIJK 09/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu