West-Vlaamse sensibiliseringsactie voor motards start met verkeersveilig motortreffen

 West-Vlaamse sensibiliseringsactie voor motards start met verkeersveilig motortreffen

150 motorrijders zijn zaterdagochtend gestart met de opleiding "Veilig Motorrijden". Dat is een initiatief van de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé, dat zaterdag voorgesteld werd in Kortrijk. Hij wil met de opleiding het aantal ongevallen met motorrijders drastisch doen dalen.

"We hebben al heel wat sensibiliseringscampagnes, maar die voor motorrijders ontbrak nog", zegt Decaluwé. "Nochtans blijkt dat 11 procent van het aantal doden en zwaargewonden op de Belgische wegen motorrijders zijn, terwijl ze maar 1 procent van het totaal afgelegde kilometers vertegenwoordigen. In West-Vlaanderen alleen al vielen de voorbije vijf jaar 62 doden te betreuren."

De campagne "Veilig Motorrijden" begon zaterdag met een motortreffen waar motorrijders op een afgesloten parcours van 55 kilometer hun motorvaardigheden kunnen testen met begendigheidsproeven, onder begeleiding en met advies van motorfietsinstructeurs, maar ook politie, douane en het ministerie van Defensie. "Een nooitgeziene multidisciplinaire oefening", meent de gouverneur. Op het einde van de dag wordt ook de wegcode nog eens getest, en ontvangen de deelnemers nog een provinciaal certificaat.

Vanaf zondag begint ook de handhaving. De verkeerscampagne zal zich vooral richten op het onderhoud van de motor, uitrusting, rijvaardigheden, defensief rijden en verbeteren van de wegcode. Tot eind oktober zullen motorrijders ook meer gecontroleerd worden op snelheid, alcohol en drugs.

"Niet altijd de populairste maatregelen, maar ik hoop op een positieve bewustwording bij alle weggebruikers", aldus de gouverneur. Decaluwé liet ook weten de verzuchtingen van de motards, zoals de gladde witte lijnen en te hoge vangrails, te bespreken bij minister van Mobiliteit Ben Weyts.

KORTRIJK 09/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u