Wereldwijd één dodelijk verkeersslachtoffer per 25 seconden

 Wereldwijd één dodelijk verkeersslachtoffer per 25 seconden

Elke 25 seconden komt er ergens in de wereld iemand om door een verkeersongeluk. Dat zeggen de speciaal gezant voor de verkeersveiligheid bij de Verenigde Naties Jean Todt en de topman van de Europese economische commissie van de Verenigde Naties Christian Friis Bach woensdag. Ze roepen de regeringsleiders op tot actie.

De VN spreekt van een "pandemie". Jaarlijks sterven wereldwijd 1,25 miljoen mensen in het verkeer, een kwart van hen voetgangers. Nog eens 20 tot 50 miljoen weggebruikers raken daarnaast gewond. Todt en Friis Bach roepen alle landen dan ook op om de 58 conventies en akkoorden van de VN met betrekking to het verkeer te ondertekenen en meer maatregelen te nemen. Een snelheidsvermindering van 10 kilometer per uur, bijvoorbeeld, zou het aantal verkeersongelukken al met een derde kunnen verminderen.

Vooral in ontwikkelingslanden is de situatie schrijnend en die is in de laatste jaren verergerd. In Afrika alleen al vallen 43 procent van de slachtoffers. Dat komt overeen met 25 doden per 100.000 inwoners. In Europa ligt dat aantal met 9,3 een stuk lager.

Todt en Friis Bach wijzen niet alleen de landen met de vinger, maar ook de autoconstructeurs. Om kosten te besparen verwijderen die soms de veiligheidsvoorzieningen uit hun wagens die bedoeld zijn voor de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse markt, hoewel die veiligheidsmaatregelen hen maar 200 dollar per auto kosten.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u