Wegpolitie gaat vaker fotogrammetriemateriaal inzetten voor snellere vaststellingen

 Wegpolitie gaat vaker fotogrammetriemateriaal inzetten voor snellere vaststellingen

De federale wegpolitie heeft een budget vrijgemaakt om de politie van Brabant te voorzien van een fotogrammetriecel. Dat meldt Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie. Een dergelijke cel bestaat reeds in Antwerpen, waar na een proefproject bleek dat het fileleed na zware ongevallen met de helft verminderd kan worden dankzij fotogrammetrie. Deze techniek maakt het mogelijk om metingen uit te voeren vanaf digitale luchtfotografie. De vaststellingen na een ongeval kunnen daardoor niet alleen sneller, maar ook preciezer gebeuren.

De Antwerpse wegpolitie gebruikt al sinds 2010 fotogrammetrie. Het materiaal wordt volgens Jonniaux 45 tot 65 keer per jaar in gebruik genomen. De Antwerpse cel verplaatst zich ook regelmatig naar andere provincies wanneer daar zware ongevallen gebeurd zijn. De wegpolities van Antwerpen en Brabant (Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant) werden gekozen om prioritair vorming en uitrusting te krijgen gezien de bijzondere aard van ongevallen op de ring van Antwerpen en die van Brussel. De Brabantse cel moet voor eind dit jaar operationeel zijn. In de loop van 2016 zal ook een Waalse cel opgestart worden.

Over het kostenplaatje van het materiaal kon Jonniaux nog geen details geven. De kostprijs in Antwerpen bedroeg destijds 50.000 euro aan materiaal en een opleiding voor 13 agenten.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u