Wegpolitie gaat vaker fotogrammetriemateriaal inzetten voor snellere vaststellingen

 Wegpolitie gaat vaker fotogrammetriemateriaal inzetten voor snellere vaststellingen

De federale wegpolitie heeft een budget vrijgemaakt om de politie van Brabant te voorzien van een fotogrammetriecel. Dat meldt Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie. Een dergelijke cel bestaat reeds in Antwerpen, waar na een proefproject bleek dat het fileleed na zware ongevallen met de helft verminderd kan worden dankzij fotogrammetrie. Deze techniek maakt het mogelijk om metingen uit te voeren vanaf digitale luchtfotografie. De vaststellingen na een ongeval kunnen daardoor niet alleen sneller, maar ook preciezer gebeuren.

De Antwerpse wegpolitie gebruikt al sinds 2010 fotogrammetrie. Het materiaal wordt volgens Jonniaux 45 tot 65 keer per jaar in gebruik genomen. De Antwerpse cel verplaatst zich ook regelmatig naar andere provincies wanneer daar zware ongevallen gebeurd zijn. De wegpolities van Antwerpen en Brabant (Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant) werden gekozen om prioritair vorming en uitrusting te krijgen gezien de bijzondere aard van ongevallen op de ring van Antwerpen en die van Brussel. De Brabantse cel moet voor eind dit jaar operationeel zijn. In de loop van 2016 zal ook een Waalse cel opgestart worden.

Over het kostenplaatje van het materiaal kon Jonniaux nog geen details geven. De kostprijs in Antwerpen bedroeg destijds 50.000 euro aan materiaal en een opleiding voor 13 agenten.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u