Wegpolitie gaat vaker fotogrammetriemateriaal inzetten voor snellere vaststellingen

 Wegpolitie gaat vaker fotogrammetriemateriaal inzetten voor snellere vaststellingen

De federale wegpolitie heeft een budget vrijgemaakt om de politie van Brabant te voorzien van een fotogrammetriecel. Dat meldt Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie. Een dergelijke cel bestaat reeds in Antwerpen, waar na een proefproject bleek dat het fileleed na zware ongevallen met de helft verminderd kan worden dankzij fotogrammetrie. Deze techniek maakt het mogelijk om metingen uit te voeren vanaf digitale luchtfotografie. De vaststellingen na een ongeval kunnen daardoor niet alleen sneller, maar ook preciezer gebeuren.

De Antwerpse wegpolitie gebruikt al sinds 2010 fotogrammetrie. Het materiaal wordt volgens Jonniaux 45 tot 65 keer per jaar in gebruik genomen. De Antwerpse cel verplaatst zich ook regelmatig naar andere provincies wanneer daar zware ongevallen gebeurd zijn. De wegpolities van Antwerpen en Brabant (Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant) werden gekozen om prioritair vorming en uitrusting te krijgen gezien de bijzondere aard van ongevallen op de ring van Antwerpen en die van Brussel. De Brabantse cel moet voor eind dit jaar operationeel zijn. In de loop van 2016 zal ook een Waalse cel opgestart worden.

Over het kostenplaatje van het materiaal kon Jonniaux nog geen details geven. De kostprijs in Antwerpen bedroeg destijds 50.000 euro aan materiaal en een opleiding voor 13 agenten.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u