We gedragen ons weer slechter in het verkeer

 We gedragen ons weer slechter in het verkeer

Het gaat bergaf met ons gedrag in het verkeer, zo blijkt uit de statistieken van de Belgische politierechtbanken waar Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag over berichten. Vorig jaar werden alles samen 293.887 mensen veroordeeld tot boetes en cel- en werkstraffen. Dat is ruim 7 procent meer dan in 2013. Vooral de cijfers over de vluchtmisdrijven zijn ronduit onrustwekkend.

Vorig jaar sloegen 868 bestuurders op de vlucht na een ongeval met gewonden, een stijging van 12,4 procent in vergelijking met 2013. Bij aanrijdingen met enkel stoffelijke schade reden maar liefst 6.415 chauffeurs gewoon door (+21,4 procent).

In de statistieken zijn enkel de veroordeelden opgenomen. Er is echter ook een onbekend groot aantal gevallen die door de slachtoffers niet worden aangegeven en/of door de politie niet kunnen worden opgehelderd.

Ook de cijfers over alcohol achter het stuur zijn niet positief. In 2014 werden 6.242 bestuurders veroordeeld voor een ongeval met blikschade in beschonken toestand (+11 procent). Zo'n 2.393 (+0,2 procent) bestuurders veroorzaakten een ongeval met gewonden nadat ze te veel gedronken hadden.

Te veel gestrafte chauffeurs zijn ook hardleers en hervallen, zo leren de statistieken nog. Vorig jaar werden er 1.794 betrapt achter het stuur terwijl hun rijbewijs al was ingetrokken wegens een eerder misdrijf (+60 procent). Nog opmerkelijker is de toename met 57 procent van het aantal mensen (15.116) dat rondreed zonder geldig rijbewijs.

BRUSSEL 07/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u