We gedragen ons weer slechter in het verkeer

 We gedragen ons weer slechter in het verkeer

Het gaat bergaf met ons gedrag in het verkeer, zo blijkt uit de statistieken van de Belgische politierechtbanken waar Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag over berichten. Vorig jaar werden alles samen 293.887 mensen veroordeeld tot boetes en cel- en werkstraffen. Dat is ruim 7 procent meer dan in 2013. Vooral de cijfers over de vluchtmisdrijven zijn ronduit onrustwekkend.

Vorig jaar sloegen 868 bestuurders op de vlucht na een ongeval met gewonden, een stijging van 12,4 procent in vergelijking met 2013. Bij aanrijdingen met enkel stoffelijke schade reden maar liefst 6.415 chauffeurs gewoon door (+21,4 procent).

In de statistieken zijn enkel de veroordeelden opgenomen. Er is echter ook een onbekend groot aantal gevallen die door de slachtoffers niet worden aangegeven en/of door de politie niet kunnen worden opgehelderd.

Ook de cijfers over alcohol achter het stuur zijn niet positief. In 2014 werden 6.242 bestuurders veroordeeld voor een ongeval met blikschade in beschonken toestand (+11 procent). Zo'n 2.393 (+0,2 procent) bestuurders veroorzaakten een ongeval met gewonden nadat ze te veel gedronken hadden.

Te veel gestrafte chauffeurs zijn ook hardleers en hervallen, zo leren de statistieken nog. Vorig jaar werden er 1.794 betrapt achter het stuur terwijl hun rijbewijs al was ingetrokken wegens een eerder misdrijf (+60 procent). Nog opmerkelijker is de toename met 57 procent van het aantal mensen (15.116) dat rondreed zonder geldig rijbewijs.

BRUSSEL 07/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u