Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?
Vrijdag 01 Oktober 2021

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden
Ten eerste zal in het geval van een procedure de rechter het beding van de algemene voorwaarden op de voor de consument meest gunstige wijze interpreteren. Daarnaast kan een beding dat niet voldoende duidelijk en begrijpelijk is de rechter ertoe doen besluiten dat het beding onrechtmatig, en bijgevolg nietig is. Met andere woorden heeft een onderneming er alle belang bij om enkele regels indachtig te houden bij het opstellen van haar algemene voorwaarden:
- De algemene voorwaarden zullen pas gelden indien de consument er voorafgaand kennis van heeft kunnen nemen, op een redelijke wijze en de algemene voorwaarden uitdrukkelijk of stilzwijgend konden worden aanvaard door de consument. De bewijslast hiervoor ligt bij de onderneming. Zo kan het aangeraden zijn om gebruik te maken van een stijlclausule waarin de consument uitdrukkelijk gaat erkennen dat “de algemene voorwaarden werden gelezen en zijn aanvaard”.
- Gebruik definities: het is niet omdat het voor de onderneming en haar werknemers duidelijk is wat bepaalde begrippen betekenen, dat het ook duidelijk is voor de consument. Hou de duidelijkheid van het beding voorop als vuistregel.
- Dateer de algemene voorwaarden om latere bewijsproblemen te vermijden.
- Zorg voor wederkerigheid en gelijkwaardigheid. Bij wijze van voorbeeld is het onrechtmatig wanneer een onderneming een schadevergoeding eist van de consument ingeval van een wanprestatie van deze laatste, maar omgekeerd de onderneming geen enkele schadevergoeding is verschuldigd wanneer zij een wanprestatie begaat ten aanzien van de consument.
- Hou rekening met de wettelijk toegestane nalatigheidsinteresten en schadebedingen.
Vragen over de algemene voorwaarden? Contacteer ons gerust via info@intolaw.be om de algemene voorwaarden van jouw onderneming na te zien of op te stellen door onze advocaten.
Neem contact met ons op
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer