Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?
Vrijdag 01 Oktober 2021

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden
Ten eerste zal in het geval van een procedure de rechter het beding van de algemene voorwaarden op de voor de consument meest gunstige wijze interpreteren. Daarnaast kan een beding dat niet voldoende duidelijk en begrijpelijk is de rechter ertoe doen besluiten dat het beding onrechtmatig, en bijgevolg nietig is. Met andere woorden heeft een onderneming er alle belang bij om enkele regels indachtig te houden bij het opstellen van haar algemene voorwaarden:
- De algemene voorwaarden zullen pas gelden indien de consument er voorafgaand kennis van heeft kunnen nemen, op een redelijke wijze en de algemene voorwaarden uitdrukkelijk of stilzwijgend konden worden aanvaard door de consument. De bewijslast hiervoor ligt bij de onderneming. Zo kan het aangeraden zijn om gebruik te maken van een stijlclausule waarin de consument uitdrukkelijk gaat erkennen dat “de algemene voorwaarden werden gelezen en zijn aanvaard”.
- Gebruik definities: het is niet omdat het voor de onderneming en haar werknemers duidelijk is wat bepaalde begrippen betekenen, dat het ook duidelijk is voor de consument. Hou de duidelijkheid van het beding voorop als vuistregel.
- Dateer de algemene voorwaarden om latere bewijsproblemen te vermijden.
- Zorg voor wederkerigheid en gelijkwaardigheid. Bij wijze van voorbeeld is het onrechtmatig wanneer een onderneming een schadevergoeding eist van de consument ingeval van een wanprestatie van deze laatste, maar omgekeerd de onderneming geen enkele schadevergoeding is verschuldigd wanneer zij een wanprestatie begaat ten aanzien van de consument.
- Hou rekening met de wettelijk toegestane nalatigheidsinteresten en schadebedingen.
Vragen over de algemene voorwaarden? Contacteer ons gerust via info@intolaw.be om de algemene voorwaarden van jouw onderneming na te zien of op te stellen door onze advocaten.
Neem contact met ons op
Actueel

Dinsdag 17 Januari 2023
Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.
Lees meer
Dinsdag 17 Januari 2023
Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijkEen nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.
Lees meer
Vrijdag 18 November 2022
Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.
Lees meer