Vrachtwageneigenaars wachten best niet te lang met aanvraag van bakje voor kilometerheffing

 Vrachtwageneigenaars wachten best niet te lang met aanvraag van bakje voor kilometerheffing

"De bestellingen en verzendingen van on board units (OBU's) komen goed op dreef sinds de tweede week van januari." Dat meldt Viapass, de overheidsinstantie die de kilometerheffing coördineert en controleert. Een OBU is een bakje dat elke vrachtwagen van meer dan 3,5 ton vanaf 1 april ingeschakeld aan boord moet hebben om de verreden tolkilometers in de drie gewesten te kunnen factureren. Toch roept de verdeler de vrachtwagenchauffeurs op "om niet te lang meer te wachten" met de aanvraag en registratie van het bakje.

Bij telling eind vorige week bleek dat 139.211 vrachtwagens geregistreerd zijn bij dienstverlener Satellic. 100.105 OBU's zijn ondertussen besteld en 80.714 zijn reeds geleverd bij de aanvragers. Vrachtwagens die al een geïnstalleerd bakje aan boord hebben, reden al 11,2 miljoen kilometer.

"Wij zien een schema dat voldoet aan de verwachtingen", zegt Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass. "Toch mogen vrachtwageneigenaars de aanvraag en registratie van een bakje niet te lang uitstellen. Van boeking tot levering moet twee tot vijf werkdagen gerekend worden. Deze levertijd kan in sommige gevallen oplopen tot een tiental dagen naargelang het gebruikte betaalmiddel. Merk ook op dat het juist voor de startdatum paasvakantie is. Dit gecombineerd met mogelijk massale aanvragen verhoogt het risico op het niet tijdig krijgen van de OBU."

Wie vanaf 1 april de baan op gaat met een vrachtwagen van meer dan 3,5 ton zonder een functionerende OBU, kan bij controle een boete van 1.000 euro krijgen.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u