Vrachtwageneigenaars wachten best niet te lang met aanvraag van bakje voor kilometerheffing

 Vrachtwageneigenaars wachten best niet te lang met aanvraag van bakje voor kilometerheffing

"De bestellingen en verzendingen van on board units (OBU's) komen goed op dreef sinds de tweede week van januari." Dat meldt Viapass, de overheidsinstantie die de kilometerheffing coördineert en controleert. Een OBU is een bakje dat elke vrachtwagen van meer dan 3,5 ton vanaf 1 april ingeschakeld aan boord moet hebben om de verreden tolkilometers in de drie gewesten te kunnen factureren. Toch roept de verdeler de vrachtwagenchauffeurs op "om niet te lang meer te wachten" met de aanvraag en registratie van het bakje.

Bij telling eind vorige week bleek dat 139.211 vrachtwagens geregistreerd zijn bij dienstverlener Satellic. 100.105 OBU's zijn ondertussen besteld en 80.714 zijn reeds geleverd bij de aanvragers. Vrachtwagens die al een geïnstalleerd bakje aan boord hebben, reden al 11,2 miljoen kilometer.

"Wij zien een schema dat voldoet aan de verwachtingen", zegt Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass. "Toch mogen vrachtwageneigenaars de aanvraag en registratie van een bakje niet te lang uitstellen. Van boeking tot levering moet twee tot vijf werkdagen gerekend worden. Deze levertijd kan in sommige gevallen oplopen tot een tiental dagen naargelang het gebruikte betaalmiddel. Merk ook op dat het juist voor de startdatum paasvakantie is. Dit gecombineerd met mogelijk massale aanvragen verhoogt het risico op het niet tijdig krijgen van de OBU."

Wie vanaf 1 april de baan op gaat met een vrachtwagen van meer dan 3,5 ton zonder een functionerende OBU, kan bij controle een boete van 1.000 euro krijgen.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u