Vorig jaar 38.800 dronken bestuurders betrapt

 Vorig jaar 38.800 dronken bestuurders betrapt

Uit nieuwe cijfers blijkt dat er vorig jaar in ons land ruim 38.800 bestuurders betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol. Opvallend is dat bijna 84 procent van alle betrapte bestuurders mannen blijken te zijn.

Liefst 8.800 veertigplussers, de categorie waar de BOB-campagne zich dit jaar op richt, legden een positieve ademtest af. Maar ook de jongeren scoorden vorig jaar niet echt goed. Liefst 10.660 chauffeurs tussen 21 en 30 jaar bliezen positief. In de leeftijdscategorie tot 20 jaar, ook fietsers die bijvoorbeeld na een fuif betrokken raakten bij een ongeval en moesten blazen, werden zowat 1.320 bestuurders betrapt met een glaasje teveel op.

Dat de meerderheid van de betrapte bestuurders mannen zijn en slechts 16 procent vrouwen, hoeft niet noodzakelijk iets te betekenen. Mannen rijden meer met de wagen en lopen dus ook meer kans om tegen de lamp te lopen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u