Voorwaardelijke straf voor tractorbestuurder die 17-jarig meisje doodreed

 Voorwaardelijke straf voor tractorbestuurder die 17-jarig meisje doodreed

De politierechtbank van Leuven heeft vrijdag een 23-jarige man een voorwaardelijke straf gegeven voor een dodelijk ongeval dat hij in april 2014 veroorzaakte in Boortmeerbeek. Pallieter P. reed met zijn tractor een meisje van 17 jaar dood, dat achteraan bij een vriendin op de bromfiets zat.

Het ongeval gebeurde op de drukke Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek op 10 april 2014. Even voor het middaguur draaide P. met zijn tractor met aanhangwagen rechtsaf en reed op het fietspad een bromfiets aan. Daarop zaten twee meisjes van 17 jaar. Passagierster Kaat Vandenbergh (17) uit Boortmeerbeek belandde onder het wiel en overleed ter plaatse.

Op de zitting gaf de bestuurder uit Boortmeerbeek toe dat hij niet in zijn achteruitkijkspiegel had gekeken. Zijn verklaring dat hij schuld treft, stemde de rechter mild omdat hij daarmee zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. "Onachtzaamheid kostte het meisje het leven. De bestuurder had voorrang moeten verlenen. Als hij in zijn spiegel had gekeken, had hij de naderende bromfiets kunnen en moeten zien", zei de rechter.

Pallieter P. werd veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel. Hij kreeg een rijverbod van drie maanden, waarvan 75 dagen met uitstel. Na het ongeval had hij al vijftien dagen zijn rijbewijs moeten inleveren. Het openbaar ministerie had een jaar rijverbod gevorderd. P. kreeg ook een boete van 1.200 euro.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u