Voorstel De Gucht voor toeristenpas openbaar vervoer geniet bijval van Galant

 Voorstel De Gucht voor toeristenpas openbaar vervoer geniet bijval van Galant

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) is opgetogen met de bijval die zijn pleidooi voor één nationale toeristenpas voor het openbaar vervoer heeft bij federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). "Toeristen zien door de verschillende kaartsystemen door de bomen vaak het bos niet meer. Nu kopen ze vaak losse kaartjes die niet geldig zijn bij de andere vervoersmaatschappijen. Met de unieke toeristenpas kunnen ze voor een vast bedrag een aantal dagen door heel ons land reizen met trein, bus en tram", vindt de deelstaatsenator, die Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts (N-VA) over het onderwerp aan de tand gaat voelen.

De Gucht verwijst naar buitenlandse voorbeelden, zoals de Spain Pass waarmee men voor een vast bedrag een aantal treinreizen kan ondernemen of het Schönes Wochenende Ticket waarmee toeristen het weekend door Duitsland kunnen sporen en in een aantal grote steden ook metro, bus en tram kunnen gebruiken. In Nederland wordt op voorstel van D66 gewerkt aan een unieke toeristenpas die toegang biedt tot alle vervoersmodi en korting biedt op allerhande toeristische attracties en musea.

Uit het antwoord van minister Galant op zijn schriftelijke vraag besluit Jean-Jacques De Gucht dat zij zijn voorstel genegen is: "De NMBS vindt het Nederlandse initiatief alvast interessant en zal de ontwikkeling van dit nieuwe product in Nederland opvolgen, zodat hier eventueel good practices kunnen worden uitgehaald." Ook het voorstel om deze vervoerspas te implementeren via een specifieke app voor smartphones waardoor de toerist bijkomende reis- en verblijftips krijgt over de diverse toeristische attracties, krijgt gehoor van Galant: "Met de voortdurende uitbreiding van de mogelijkheden voor het laden van reisformules op de MOBIB-kaart alsook de ontwikkeling van andere digitale dragers, kan in de toekomst gedacht worden aan een aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en intermodaal Openbaar vervoersproduct, specifiek gericht op buitenlandse toeristen in België."

De invoering van deze toeristenpas zorgt voor een grote vereenvoudiging voor de reiziger die ons land aandoet en een breed vervoersaanbod, wat in combinatie met specifieke kortingen en promoties vele bijkomende jobs zal opleveren in de toeristische sector, besluit De Gucht.

BRUSSEL 06/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u