Voorlopige analyse van risicoperceptietest bij theoretisch rijbewijs toont positief effect

 Voorlopige analyse van risicoperceptietest bij theoretisch rijbewijs toont positief effect

De risicoperceptietest die kandidaat-autobestuurders sinds maart 2013 gratis en vrijblijvend kunnen afleggen bij het theorie-examen voor rijbewijs B (personenwagen), blijkt een positief effect te kunnen hebben op de verkeersveiligheid. Dat staat woensdag te lezen in het jaarverslag van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, op basis van een voorlopige analyse van de eerste 7.000 afgelegde testen.

De resultaten van de definitieve analyse worden eind 2015 aan de bevoegde gewestelijke overheden voorgesteld. GOCA ontwikkelde de test omdat "het tijdig waarnemen van potentiële gevaren in het verkeer en het correct anticiperen hierop, belangrijke vaardigheden zijn die helpen de verkeersveiligheid te verbeteren".

De voorlopige analyse toont volgens GOCA aan dat er een "aanzienlijk verschil" bestaat tussen ervaren en onervaren bestuurders. "Het invoeren van de GOCA-Risk Perception Test in het officiële theorie-examen zou, onder voorbehoud van de definitieve resultaten van de studie, een positief effect kunnen hebben op de verkeersveiligheid", luidt het.

"Hoewel het vermogen om een gevaar waar te nemen enkel door middel van (rij)ervaring kan worden verworven, kan het leerproces worden versneld door de kandidaat reeds in een vroeg stadium te laten kennismaken met het belang van gevaarwaarneming in het verkeer via de GOCA-Risk Perception Test", aldus GOCA.

BRUSSEL 27/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u