Voorlopige analyse van risicoperceptietest bij theoretisch rijbewijs toont positief effect

 Voorlopige analyse van risicoperceptietest bij theoretisch rijbewijs toont positief effect

De risicoperceptietest die kandidaat-autobestuurders sinds maart 2013 gratis en vrijblijvend kunnen afleggen bij het theorie-examen voor rijbewijs B (personenwagen), blijkt een positief effect te kunnen hebben op de verkeersveiligheid. Dat staat woensdag te lezen in het jaarverslag van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, op basis van een voorlopige analyse van de eerste 7.000 afgelegde testen.

De resultaten van de definitieve analyse worden eind 2015 aan de bevoegde gewestelijke overheden voorgesteld. GOCA ontwikkelde de test omdat "het tijdig waarnemen van potentiële gevaren in het verkeer en het correct anticiperen hierop, belangrijke vaardigheden zijn die helpen de verkeersveiligheid te verbeteren".

De voorlopige analyse toont volgens GOCA aan dat er een "aanzienlijk verschil" bestaat tussen ervaren en onervaren bestuurders. "Het invoeren van de GOCA-Risk Perception Test in het officiële theorie-examen zou, onder voorbehoud van de definitieve resultaten van de studie, een positief effect kunnen hebben op de verkeersveiligheid", luidt het.

"Hoewel het vermogen om een gevaar waar te nemen enkel door middel van (rij)ervaring kan worden verworven, kan het leerproces worden versneld door de kandidaat reeds in een vroeg stadium te laten kennismaken met het belang van gevaarwaarneming in het verkeer via de GOCA-Risk Perception Test", aldus GOCA.

BRUSSEL 27/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u