Voorlopige analyse van risicoperceptietest bij theoretisch rijbewijs toont positief effect

 Voorlopige analyse van risicoperceptietest bij theoretisch rijbewijs toont positief effect

De risicoperceptietest die kandidaat-autobestuurders sinds maart 2013 gratis en vrijblijvend kunnen afleggen bij het theorie-examen voor rijbewijs B (personenwagen), blijkt een positief effect te kunnen hebben op de verkeersveiligheid. Dat staat woensdag te lezen in het jaarverslag van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, op basis van een voorlopige analyse van de eerste 7.000 afgelegde testen.

De resultaten van de definitieve analyse worden eind 2015 aan de bevoegde gewestelijke overheden voorgesteld. GOCA ontwikkelde de test omdat "het tijdig waarnemen van potentiële gevaren in het verkeer en het correct anticiperen hierop, belangrijke vaardigheden zijn die helpen de verkeersveiligheid te verbeteren".

De voorlopige analyse toont volgens GOCA aan dat er een "aanzienlijk verschil" bestaat tussen ervaren en onervaren bestuurders. "Het invoeren van de GOCA-Risk Perception Test in het officiële theorie-examen zou, onder voorbehoud van de definitieve resultaten van de studie, een positief effect kunnen hebben op de verkeersveiligheid", luidt het.

"Hoewel het vermogen om een gevaar waar te nemen enkel door middel van (rij)ervaring kan worden verworven, kan het leerproces worden versneld door de kandidaat reeds in een vroeg stadium te laten kennismaken met het belang van gevaarwaarneming in het verkeer via de GOCA-Risk Perception Test", aldus GOCA.

BRUSSEL 27/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu