Voorlopige analyse van risicoperceptietest bij theoretisch rijbewijs toont positief effect

 Voorlopige analyse van risicoperceptietest bij theoretisch rijbewijs toont positief effect

De risicoperceptietest die kandidaat-autobestuurders sinds maart 2013 gratis en vrijblijvend kunnen afleggen bij het theorie-examen voor rijbewijs B (personenwagen), blijkt een positief effect te kunnen hebben op de verkeersveiligheid. Dat staat woensdag te lezen in het jaarverslag van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, op basis van een voorlopige analyse van de eerste 7.000 afgelegde testen.

De resultaten van de definitieve analyse worden eind 2015 aan de bevoegde gewestelijke overheden voorgesteld. GOCA ontwikkelde de test omdat "het tijdig waarnemen van potentiële gevaren in het verkeer en het correct anticiperen hierop, belangrijke vaardigheden zijn die helpen de verkeersveiligheid te verbeteren".

De voorlopige analyse toont volgens GOCA aan dat er een "aanzienlijk verschil" bestaat tussen ervaren en onervaren bestuurders. "Het invoeren van de GOCA-Risk Perception Test in het officiële theorie-examen zou, onder voorbehoud van de definitieve resultaten van de studie, een positief effect kunnen hebben op de verkeersveiligheid", luidt het.

"Hoewel het vermogen om een gevaar waar te nemen enkel door middel van (rij)ervaring kan worden verworven, kan het leerproces worden versneld door de kandidaat reeds in een vroeg stadium te laten kennismaken met het belang van gevaarwaarneming in het verkeer via de GOCA-Risk Perception Test", aldus GOCA.

BRUSSEL 27/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u