Voorlopig nog maar één op de tien vrachtwagens klaar voor slimme kilometerheffing

 Voorlopig nog maar één op de tien vrachtwagens klaar voor slimme kilometerheffing

Voorlopig zijn er nog maar 16.700 On Board Units (OBU's) geleverd voor vrachtwagens die vanaf 1 april onderworpen zijn aan de slimme kilometerheffing. "We schatten dat er in totaal zo'n 150.000 vrachtwagens onder de regeling vallen", zegt Edward Claessens, directeur strategische communicatie bij Viapass, de interregionale overheidsinstelling die de kilometerheffing coördineert. De levertijd voor een OBU is maar twee of drie werkdagen en de bestellingen "beginnen te vlotten", maar Viapass roept de transporteurs op niet te wachten met bestellen tot 31 maart.

Vanaf april 2016 moeten alle eigenaars van vrachtwagens voor goederenvervoer met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen in België. De maatregel geldt op autosnelwegen en op bepaalde gewest- en gemeentewegen.

Alle betrokken voertuigen moeten dan beschikken over een On Board Unit (OBU). Dat is een toestel dat het aantal afgelegde kilometers op tolwegen registreert en op basis daarvan ook een factuur berekent. Voor die OBU moet men - rechtstreeks of via derden - aankloppen bij dienstverlener Satellic.

Transporteurs konden zich sinds 1 oktober 2015 registreren voor zo'n OBU. Uit cijfers van Viapass - cijfers die dinsdag ook in het Waals Parlement werden vrijgegeven door Waals minister Maxime Prévot - blijkt dat er op 3 januari 36.115 voertuigen rechtstreeks waren ingeschreven bij Satellic. Verwacht wordt dat er via derden (bv. brandstofmaatschappijen of DKV) ook nog "enkele tienduizenden additionele inschrijvingen" volgen.

Wat de directe inschrijvingen betreft, zijn er intussen 19.725 OBU's besteld en 16.760 geleverd. "De eerste gebruikers hebben samen al 2,6 miljoen kilometers gereden", aldus Claessens. Volgens Claessens "beginnen de bestellingen vlot te lopen", maar om de naar schatting 150.000 vrachtwagens tijdig uit te rusten, is dus nog wel een inspanning nodig.

Hoewel een OBU op twee à drie werkdagen kan besteld worden, dringt Viapass er bij de transporteurs op aan niet tot eind maart te wachten. "Als er op 31 maart 100.000 bestellingen komen, lukt het natuurlijk niet om op 1 april klaar te zijn. En wie op 1 april geen functionerende OBU heeft, is niet in regel en riskeert dus boetes", aldus Claessens.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u