Voorlopig nog maar één op de tien vrachtwagens klaar voor slimme kilometerheffing
Woensdag 13 Januari 2016
Voorlopig zijn er nog maar 16.700 On Board Units (OBU's) geleverd voor vrachtwagens die vanaf 1 april onderworpen zijn aan de slimme kilometerheffing. "We schatten dat er in totaal zo'n 150.000 vrachtwagens onder de regeling vallen", zegt Edward Claessens, directeur strategische communicatie bij Viapass, de interregionale overheidsinstelling die de kilometerheffing coördineert. De levertijd voor een OBU is maar twee of drie werkdagen en de bestellingen "beginnen te vlotten", maar Viapass roept de transporteurs op niet te wachten met bestellen tot 31 maart.
Vanaf april 2016 moeten alle eigenaars van vrachtwagens voor goederenvervoer met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen in België. De maatregel geldt op autosnelwegen en op bepaalde gewest- en gemeentewegen.
Alle betrokken voertuigen moeten dan beschikken over een On Board Unit (OBU). Dat is een toestel dat het aantal afgelegde kilometers op tolwegen registreert en op basis daarvan ook een factuur berekent. Voor die OBU moet men - rechtstreeks of via derden - aankloppen bij dienstverlener Satellic.
Transporteurs konden zich sinds 1 oktober 2015 registreren voor zo'n OBU. Uit cijfers van Viapass - cijfers die dinsdag ook in het Waals Parlement werden vrijgegeven door Waals minister Maxime Prévot - blijkt dat er op 3 januari 36.115 voertuigen rechtstreeks waren ingeschreven bij Satellic. Verwacht wordt dat er via derden (bv. brandstofmaatschappijen of DKV) ook nog "enkele tienduizenden additionele inschrijvingen" volgen.
Wat de directe inschrijvingen betreft, zijn er intussen 19.725 OBU's besteld en 16.760 geleverd. "De eerste gebruikers hebben samen al 2,6 miljoen kilometers gereden", aldus Claessens. Volgens Claessens "beginnen de bestellingen vlot te lopen", maar om de naar schatting 150.000 vrachtwagens tijdig uit te rusten, is dus nog wel een inspanning nodig.
Hoewel een OBU op twee à drie werkdagen kan besteld worden, dringt Viapass er bij de transporteurs op aan niet tot eind maart te wachten. "Als er op 31 maart 100.000 bestellingen komen, lukt het natuurlijk niet om op 1 april klaar te zijn. En wie op 1 april geen functionerende OBU heeft, is niet in regel en riskeert dus boetes", aldus Claessens.
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer