Voorbije BOB-campagne was meest succesvolle ooit

 Voorbije BOB-campagne was meest succesvolle ooit

De voorbije BOB-campagne is de meest succesvolle ooit. De politie heeft een recordaantal van 409.000 bestuurders gecontroleerd, van wie slechts 2,5 procent positief blies, het laagste percentage ooit.

Op Luik en Luxemburg na daalde het aantal dronken bestuurders opnieuw in alle provincies, blijkt uit cijfers van het BIVV en het kabinet van Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Langs Vlaamse kant toonden de Antwerpenaars zich andermaal de meest nuchtere chauffeurs. West-Vlaanderen blijft de slechtste leerling van de klas, ondanks een bescheiden daling. In die provincie is de kans nog steeds dubbel zo groot om op een dronken bestuurder te botsen als in Antwerpen.

Opvallend: bestuurders die positief blazen, drinken wel stévig door. Meer dan een kwart (27 pct) had een alcoholgehalte van meer dan 1,5 promille. In totaal moesten de voorbije twee maanden iets meer dan 2.700 Belgen hun rijbewijs afgeven. Er valt stilaan te vrezen dat het vet van de soep is: na 21 jaar weten alle 'brave' drinkers nu wel dat ze een BOB moet kiezen als ze uitgaan. Maar de affiches langs de weg en de radio- en tv-spotjes hebben hoegenaamd geen effect op zware drinkers. Verkeersexperts pleiten daarom al enkele jaren voor meer controles gedurende het hele jaar.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u