Voetganger die rood licht negeert amper beboet

 Voetganger die rood licht negeert amper beboet

De politie in ons land beboet maandelijks hoogstens drie voetgangers omdat ze door het rode licht wandelen. Dat staat dinsdag in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Wie betrapt wordt op het negeren van het rode licht krijgt in principe een boete van 55 euro. Maar gemiddeld worden er per jaar slechts 32 dergelijke boetes uitgeschreven, zo wijzen cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit. Nochtans bleek onlangs uit een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat een op de vijf voetgangers zonder blozen het rode licht durft te -negeren.

"Veel agenten houden het bij een waarschuwing, omdat het geven van een boete hiervoor zo goed als altijd tot hoogoplopende discussies leidt", zegt Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. Fietsers hebben iets meer kans om beboet te worden: gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 1.600 fietsers op de bon geslingerd. 

BRUSSEL 07/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Woensdag 08 December 2021

Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Als onderneming kan je terugvallen op heel wat rechten, maar wat is dit ondernemingsrecht nu precies? Een brede waaier aan begrippen dekken het woord ondernemingsrecht. Ondernemingsrecht is dus het geheel van regels die met elkaar gemeen hebben dat zij betrekking hebben op het ondernemingsleven. Ondernemingsrecht is nog volop in beweging. Zo zijn er nog heel wat rechtsregels die binnenkort in werking zullen treden om (kleine) ondernemingen beter te beschermen. Net zoals er een zwakkere contractspartij is in de relatie verhuurder-huurder, of in de relatie tussen een onderneming en een consument, zijn er steeds meer regels om kleinere ondernemingen te ‘beschermen’ tegen de machtspositie van grotere ondernemingen.

Lees meer
 Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Dinsdag 07 December 2021

Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Vanaf November 2021 gelden uniforme regels voor crowdfundingsdiensten aan bedrijven. Deze nieuwe afspraken, bepaald door de Europese Commissie, gelden voor biedingen tot 5 miljoen euro.

Lees meer
 Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Vrijdag 01 Oktober 2021

Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden

Lees meer
close menu 1u