Voetganger die rood licht negeert amper beboet

 Voetganger die rood licht negeert amper beboet

De politie in ons land beboet maandelijks hoogstens drie voetgangers omdat ze door het rode licht wandelen. Dat staat dinsdag in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Wie betrapt wordt op het negeren van het rode licht krijgt in principe een boete van 55 euro. Maar gemiddeld worden er per jaar slechts 32 dergelijke boetes uitgeschreven, zo wijzen cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit. Nochtans bleek onlangs uit een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat een op de vijf voetgangers zonder blozen het rode licht durft te -negeren.

"Veel agenten houden het bij een waarschuwing, omdat het geven van een boete hiervoor zo goed als altijd tot hoogoplopende discussies leidt", zegt Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. Fietsers hebben iets meer kans om beboet te worden: gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 1.600 fietsers op de bon geslingerd. 

BRUSSEL 07/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u