Vlaanderen neemt voortouw in verkeersveiligheidstechnologie

  Vlaanderen neemt voortouw in verkeersveiligheidstechnologie

Vlaanderen moet het voortouw nemen in de ontwikkeling van verkeersveiligheidstechnologie. Dat zegt Vlaams minister voor mobiliteit Ben Weyts. De N-VA-minister nam naar eigen zeggen al initiatief op het vlak van mobiele trajectcontrole en hij wil hetzelfde doen met het verstandig omgaan met smartphones en internet.

"In Vlaanderen zijn we steeds op zoek naar niches waarin we ons kunnen specialiseren", legt Weyts uit. "Ik zou het fantastisch vinden, moest dit zo een niche zijn. In plaats van te wachten tot dit soort systemen op de markt verschijnen, moet Vlaanderen hier het voortouw durven nemen."

Technologische ontwikkelingen hebben er volgens Weyts voor gezorgd dat we soms wat onveilig rijgedrag vertonen door te bellen, sms'en of te surfen op internet. "Gelukkig zijn er nu technologische ontwikkelingen die daaraan verhelpen. Alleen hebben ze nog een flink duwtje in de rug nodig", zegt de Vlaamse minister.

Concreet zorgt een nieuwe app, zoals bijvoorbeeld Freeedrive, er voor dat een bestuurder in een rijdende wagen niet langer sms'en kan lezen en geen gebruik kan maken van internetdiensten. "Een technologie die interessant kan zijn voor particulieren en bedrijven omdat het de verkeersveiligheid verhoogt en de verzekeringsfactuur verlaagt."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u