Vlaanderen gaat fietsen tellen tijdens de Week van de Mobiliteit

 Vlaanderen gaat fietsen tellen tijdens de Week van de Mobiliteit

Tijdens de Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september, vindt in Vlaanderen voor de eerste keer de 'fietstelweek' plaats. Dat moet het grootste onderzoek rond fietsgedrag worden dat ooit in Vlaanderen werd gehouden. De resultaten van dat onderzoek moeten helpen om het fietsbeleid te verbeteren.

Tijdens de fietstelweek engageren zowat 150 steden en gemeenten zich om op grote schaal fietsen te tellen. Dat gebeurt via meer dan 420 telpunten (rubberen slangen op fietspaden en camera's) op strategische locaties. Ook de app moet interessante gegevens opleveren.

"Hoe meer mensen hun fietsgedrag delen, hoe meer inzichten dit oplevert over aantal, vaak gebruikte of te mijden trajecten, snelheden, herkomst en bestemming. Met al die informatie kunnen we het fietsbeleid verbeteren", zegt Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen, het kenniscentrum voor fietsbeleid dat steden en gemeenten ondersteunt.

Het is de bedoeling om de fietstelweek jaarlijks te herhalen, zodat evoluties in het fietsbeleid in kaart kunnen worden gebracht.

Het initiatief krijgt de steun van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Die kwam dinsdag in Zaventem officieel een fietstelpunt openen. "We willen de Vlamingen ertoe verleiden minstens een deel van hun woon-werkverkeer met de fiets af te leggen. Onder meer via de fietsostrades (snelle fietsinsfrastructuur langs bijvoorbeeld spoorlijnen en kanalen, nvdr) ben je vaak sneller op je bestemming dan met de wagen", zegt Weyts.

De Week van de Mobiliteit, een campagneweek die duurzame mobiliteit in de kijker wil zeten, staat dit jaar in het teken van zuurstof en schone lucht.

ZAVENTEM 15/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u