Vlaamse regering mikt op 100.000 groene wagens in 2020

 Vlaamse regering mikt op 100.000 groene wagens in 2020

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 groene wagens rondrijden in Vlaanderen. Concreet mikt de regering op 60.500 elektrische wagens en 40.000 voertuigen op aardgas (CNG). Om dat doel te realiseren is een drastische uitbreiding van de laad- en tankinfrastructuur nodig. Hoe de regering die uitbreiding wil realiseren, zal uitgestippeld worden in een actieplan dat de regering tegen eind november plant. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt.

De Vlaamse regering wil het Vlaamse voertuigenpark fors vergroenen. Volgens energieminister Turtelboom heeft Vlaanderen ook dringend nood aan een "inhaalbeweging" tegenover onze buurlanden. Die inhaalbeweging moet nu vorm krijgen door te vertrekken van een duidelijke ambitie: 100. 000 groene wagens tegen 2020.

Momenteel telt Vlaanderen amper 2.000 ingeschreven elektrische voertuigen en 2.000 voertuigen op CNG (compressed natural gas). Bedoeling is om die aantallen op enkele jaren tijd op te trekken tot respectievelijk 60.500 en 40.000. De keuze voor elektrische wagens is heel bewust, zegt minister Turtelboom. "Zuiver elektrische voertuigen bieden het grootste klimaatvoordeel. De autosector is hier klaar voor, het aanbod wordt steeds verder uitgebreid".

Ook de keuze voor voertuigen op aardgas is geen toeval. Turtelboom: "CNG heeft grote milieuvoordelen. Voertuigen op aardgas stoten 27 procent minder CO2 uit dan benzine, produceren tot 95 procent minder fijn stof dan dieselwagens en de brandstof is tot 30 procent goedkoper dan diesel". En omdat aardgas goedkoper is dan benzine en diesel, verdient de gebruiker de meerkost bij aankoop (zo'n 2.000 euro) op gemiddeld vier jaar terug.

Een van de grote struikelblokken voor de aankoop van een milieuvriendelijke wagen is voor velen nog het gebrek aan laad- en tankinfrastructuur. Daarom is het ook de bedoeling die infrastructuur fors op te krikken. Zo moeten Vlaanderen tegen 2020 op 7.400 publieke plaatsen zijn elektrische wagen kunnen opladen. Tegen dan zouden er ook 300 CNG-tankstations moeten zijn. Nu zijn er dat nog 50. Hoe Vlaanderen die ambitie wil realiseren, wordt in een actieplan gegoten. Dat moet eind november klaar zijn.

BRUSSEL 18/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u