Vlaamse regering mikt op 100.000 groene wagens in 2020

 Vlaamse regering mikt op 100.000 groene wagens in 2020

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 groene wagens rondrijden in Vlaanderen. Concreet mikt de regering op 60.500 elektrische wagens en 40.000 voertuigen op aardgas (CNG). Om dat doel te realiseren is een drastische uitbreiding van de laad- en tankinfrastructuur nodig. Hoe de regering die uitbreiding wil realiseren, zal uitgestippeld worden in een actieplan dat de regering tegen eind november plant. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt.

De Vlaamse regering wil het Vlaamse voertuigenpark fors vergroenen. Volgens energieminister Turtelboom heeft Vlaanderen ook dringend nood aan een "inhaalbeweging" tegenover onze buurlanden. Die inhaalbeweging moet nu vorm krijgen door te vertrekken van een duidelijke ambitie: 100. 000 groene wagens tegen 2020.

Momenteel telt Vlaanderen amper 2.000 ingeschreven elektrische voertuigen en 2.000 voertuigen op CNG (compressed natural gas). Bedoeling is om die aantallen op enkele jaren tijd op te trekken tot respectievelijk 60.500 en 40.000. De keuze voor elektrische wagens is heel bewust, zegt minister Turtelboom. "Zuiver elektrische voertuigen bieden het grootste klimaatvoordeel. De autosector is hier klaar voor, het aanbod wordt steeds verder uitgebreid".

Ook de keuze voor voertuigen op aardgas is geen toeval. Turtelboom: "CNG heeft grote milieuvoordelen. Voertuigen op aardgas stoten 27 procent minder CO2 uit dan benzine, produceren tot 95 procent minder fijn stof dan dieselwagens en de brandstof is tot 30 procent goedkoper dan diesel". En omdat aardgas goedkoper is dan benzine en diesel, verdient de gebruiker de meerkost bij aankoop (zo'n 2.000 euro) op gemiddeld vier jaar terug.

Een van de grote struikelblokken voor de aankoop van een milieuvriendelijke wagen is voor velen nog het gebrek aan laad- en tankinfrastructuur. Daarom is het ook de bedoeling die infrastructuur fors op te krikken. Zo moeten Vlaanderen tegen 2020 op 7.400 publieke plaatsen zijn elektrische wagen kunnen opladen. Tegen dan zouden er ook 300 CNG-tankstations moeten zijn. Nu zijn er dat nog 50. Hoe Vlaanderen die ambitie wil realiseren, wordt in een actieplan gegoten. Dat moet eind november klaar zijn.

BRUSSEL 18/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u