Vlaamse regering mikt op 100.000 groene wagens in 2020

 Vlaamse regering mikt op 100.000 groene wagens in 2020

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 groene wagens rondrijden in Vlaanderen. Concreet mikt de regering op 60.500 elektrische wagens en 40.000 voertuigen op aardgas (CNG). Om dat doel te realiseren is een drastische uitbreiding van de laad- en tankinfrastructuur nodig. Hoe de regering die uitbreiding wil realiseren, zal uitgestippeld worden in een actieplan dat de regering tegen eind november plant. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt.

De Vlaamse regering wil het Vlaamse voertuigenpark fors vergroenen. Volgens energieminister Turtelboom heeft Vlaanderen ook dringend nood aan een "inhaalbeweging" tegenover onze buurlanden. Die inhaalbeweging moet nu vorm krijgen door te vertrekken van een duidelijke ambitie: 100. 000 groene wagens tegen 2020.

Momenteel telt Vlaanderen amper 2.000 ingeschreven elektrische voertuigen en 2.000 voertuigen op CNG (compressed natural gas). Bedoeling is om die aantallen op enkele jaren tijd op te trekken tot respectievelijk 60.500 en 40.000. De keuze voor elektrische wagens is heel bewust, zegt minister Turtelboom. "Zuiver elektrische voertuigen bieden het grootste klimaatvoordeel. De autosector is hier klaar voor, het aanbod wordt steeds verder uitgebreid".

Ook de keuze voor voertuigen op aardgas is geen toeval. Turtelboom: "CNG heeft grote milieuvoordelen. Voertuigen op aardgas stoten 27 procent minder CO2 uit dan benzine, produceren tot 95 procent minder fijn stof dan dieselwagens en de brandstof is tot 30 procent goedkoper dan diesel". En omdat aardgas goedkoper is dan benzine en diesel, verdient de gebruiker de meerkost bij aankoop (zo'n 2.000 euro) op gemiddeld vier jaar terug.

Een van de grote struikelblokken voor de aankoop van een milieuvriendelijke wagen is voor velen nog het gebrek aan laad- en tankinfrastructuur. Daarom is het ook de bedoeling die infrastructuur fors op te krikken. Zo moeten Vlaanderen tegen 2020 op 7.400 publieke plaatsen zijn elektrische wagen kunnen opladen. Tegen dan zouden er ook 300 CNG-tankstations moeten zijn. Nu zijn er dat nog 50. Hoe Vlaanderen die ambitie wil realiseren, wordt in een actieplan gegoten. Dat moet eind november klaar zijn.

BRUSSEL 18/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u