Vijfde zomer-BOB-campagne mikt op hardleerse mannelijke veertigplusser

 Vijfde zomer-BOB-campagne mikt op hardleerse mannelijke veertigplusser

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lanceerde zaterdag de vijfde zomerse BOB-campagne tegen rijden onder invloed van alcohol. Die campagne focust zich op een generatie van mannelijke veertigplussers, waar rijden en drinken vaak nog meer samengaan dan bij jongeren.

Op de Vlaamse wegen vielen vorig jaar 400 doden, waarbij alcohol tot 120 dodelijke slachtoffers leidde. Ook bij letselongevallen is in 1 op de 8 gevallen een dronken bestuurder de oorzaak. Vier procent van alle bestuurders drinkt te veel. Verder gelooft 1 op 6 nog te kunnen rijden, zolang men maar "extra voorzichtig" is. Al 20 jaar lang wil de overheid met de BOB-campagne de bevolking aanzetten om bij feestelijkheden een BOB te kiezen, een persoon die bewust nuchter blijft en de anderen veilig naar huis brengt. Met de vijfde zomercampagne wil Weyts zich vooral richten op zijn eigen generatie. "Bij de jongere generaties is de combinatie rijden en niet drinken veel meer aanwezig. Dat is absoluut goed, maar mijn eigen leeftijdsgroep ervaart dat helaas anders. Zij denken dat ze er met hun ervaring wel tegen kunnen. Zij tonen zich vaak hardleers, maar ook zij moeten voor het uitgaan nadenken over een veilige terugrit.", aldus Weyts.

Het zaterdag gelanceerde spotje en de postercampagne tonen volgens de initiatiefnemers dan ook jonge mensen die het goede voorbeeld geven. "De zomer en de barbecues komen er weer aan. Bespreek vooraf wie er zal rijden, en iedereen kan veilig feesten.", stelt Weyts verder. Hij benadrukt dat de campagne niet louter sensibiliserend is, maar stelt dat er vanaf vrijdag ook extra controles komen. De sponsors zijn blij dat de BOB-campagne na de regionalisering van het verkeersveiligheidsbeleid wordt verdergezet. "We zijn tevreden dat er een werkbare oplossing is gekomen om de expertise verder te kunnen zetten, en dat er tegelijkertijd eigen accenten kunnen worden gelegd.", zegt Peter Wiels, woordvoerder van de verzekeraarskoepel Assuralia, die stelt dat de verzekeringswereld de campagne steunt om het aantal alcoholgerelateerde ongevallen te doen dalen. Ook tevreden is Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van koepelvereniging Belgische Brouwers. "BOB is 20. We hebben al sinds 1995 met de brouwers mee het voortouw genomen met de boodschap dat drinken en rijden niet samengaan. De nieuwe campagne is een mooi voorbeeld van samenwerken in België."

Over de nieuwe campagne werden afspraken gemaakt met het BIVV, de eigenaar van het BOB-merk. Door de sponsoring kost de campagne volgens de minister Vlaanderen zo goed als niets. Zo kon deze BOB-campagne wel uit een lopende aanbesteding voor sensibilisering worden gehaald, die door Vlaanderen was uitgeschreven en waar het BIVV overigens voor meedingt. De ministerraad neemt mogelijk volgende week een beslissing. Het ging zaterdag op het officiële persmoment wel even mis, toen bij het aanplakken van een meerdelige poster een mannelijk en een vrouwelijk figuur door elkaar werden gehaald.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u