Vijfde zomer-BOB-campagne mikt op hardleerse mannelijke veertigplusser

 Vijfde zomer-BOB-campagne mikt op hardleerse mannelijke veertigplusser

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lanceerde zaterdag de vijfde zomerse BOB-campagne tegen rijden onder invloed van alcohol. Die campagne focust zich op een generatie van mannelijke veertigplussers, waar rijden en drinken vaak nog meer samengaan dan bij jongeren.

Op de Vlaamse wegen vielen vorig jaar 400 doden, waarbij alcohol tot 120 dodelijke slachtoffers leidde. Ook bij letselongevallen is in 1 op de 8 gevallen een dronken bestuurder de oorzaak. Vier procent van alle bestuurders drinkt te veel. Verder gelooft 1 op 6 nog te kunnen rijden, zolang men maar "extra voorzichtig" is. Al 20 jaar lang wil de overheid met de BOB-campagne de bevolking aanzetten om bij feestelijkheden een BOB te kiezen, een persoon die bewust nuchter blijft en de anderen veilig naar huis brengt. Met de vijfde zomercampagne wil Weyts zich vooral richten op zijn eigen generatie. "Bij de jongere generaties is de combinatie rijden en niet drinken veel meer aanwezig. Dat is absoluut goed, maar mijn eigen leeftijdsgroep ervaart dat helaas anders. Zij denken dat ze er met hun ervaring wel tegen kunnen. Zij tonen zich vaak hardleers, maar ook zij moeten voor het uitgaan nadenken over een veilige terugrit.", aldus Weyts.

Het zaterdag gelanceerde spotje en de postercampagne tonen volgens de initiatiefnemers dan ook jonge mensen die het goede voorbeeld geven. "De zomer en de barbecues komen er weer aan. Bespreek vooraf wie er zal rijden, en iedereen kan veilig feesten.", stelt Weyts verder. Hij benadrukt dat de campagne niet louter sensibiliserend is, maar stelt dat er vanaf vrijdag ook extra controles komen. De sponsors zijn blij dat de BOB-campagne na de regionalisering van het verkeersveiligheidsbeleid wordt verdergezet. "We zijn tevreden dat er een werkbare oplossing is gekomen om de expertise verder te kunnen zetten, en dat er tegelijkertijd eigen accenten kunnen worden gelegd.", zegt Peter Wiels, woordvoerder van de verzekeraarskoepel Assuralia, die stelt dat de verzekeringswereld de campagne steunt om het aantal alcoholgerelateerde ongevallen te doen dalen. Ook tevreden is Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van koepelvereniging Belgische Brouwers. "BOB is 20. We hebben al sinds 1995 met de brouwers mee het voortouw genomen met de boodschap dat drinken en rijden niet samengaan. De nieuwe campagne is een mooi voorbeeld van samenwerken in België."

Over de nieuwe campagne werden afspraken gemaakt met het BIVV, de eigenaar van het BOB-merk. Door de sponsoring kost de campagne volgens de minister Vlaanderen zo goed als niets. Zo kon deze BOB-campagne wel uit een lopende aanbesteding voor sensibilisering worden gehaald, die door Vlaanderen was uitgeschreven en waar het BIVV overigens voor meedingt. De ministerraad neemt mogelijk volgende week een beslissing. Het ging zaterdag op het officiële persmoment wel even mis, toen bij het aanplakken van een meerdelige poster een mannelijk en een vrouwelijk figuur door elkaar werden gehaald.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u