Vijfde zomer-BOB-campagne mikt op hardleerse mannelijke veertigplusser

 Vijfde zomer-BOB-campagne mikt op hardleerse mannelijke veertigplusser

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lanceerde zaterdag de vijfde zomerse BOB-campagne tegen rijden onder invloed van alcohol. Die campagne focust zich op een generatie van mannelijke veertigplussers, waar rijden en drinken vaak nog meer samengaan dan bij jongeren.

Op de Vlaamse wegen vielen vorig jaar 400 doden, waarbij alcohol tot 120 dodelijke slachtoffers leidde. Ook bij letselongevallen is in 1 op de 8 gevallen een dronken bestuurder de oorzaak. Vier procent van alle bestuurders drinkt te veel. Verder gelooft 1 op 6 nog te kunnen rijden, zolang men maar "extra voorzichtig" is. Al 20 jaar lang wil de overheid met de BOB-campagne de bevolking aanzetten om bij feestelijkheden een BOB te kiezen, een persoon die bewust nuchter blijft en de anderen veilig naar huis brengt. Met de vijfde zomercampagne wil Weyts zich vooral richten op zijn eigen generatie. "Bij de jongere generaties is de combinatie rijden en niet drinken veel meer aanwezig. Dat is absoluut goed, maar mijn eigen leeftijdsgroep ervaart dat helaas anders. Zij denken dat ze er met hun ervaring wel tegen kunnen. Zij tonen zich vaak hardleers, maar ook zij moeten voor het uitgaan nadenken over een veilige terugrit.", aldus Weyts.

Het zaterdag gelanceerde spotje en de postercampagne tonen volgens de initiatiefnemers dan ook jonge mensen die het goede voorbeeld geven. "De zomer en de barbecues komen er weer aan. Bespreek vooraf wie er zal rijden, en iedereen kan veilig feesten.", stelt Weyts verder. Hij benadrukt dat de campagne niet louter sensibiliserend is, maar stelt dat er vanaf vrijdag ook extra controles komen. De sponsors zijn blij dat de BOB-campagne na de regionalisering van het verkeersveiligheidsbeleid wordt verdergezet. "We zijn tevreden dat er een werkbare oplossing is gekomen om de expertise verder te kunnen zetten, en dat er tegelijkertijd eigen accenten kunnen worden gelegd.", zegt Peter Wiels, woordvoerder van de verzekeraarskoepel Assuralia, die stelt dat de verzekeringswereld de campagne steunt om het aantal alcoholgerelateerde ongevallen te doen dalen. Ook tevreden is Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van koepelvereniging Belgische Brouwers. "BOB is 20. We hebben al sinds 1995 met de brouwers mee het voortouw genomen met de boodschap dat drinken en rijden niet samengaan. De nieuwe campagne is een mooi voorbeeld van samenwerken in België."

Over de nieuwe campagne werden afspraken gemaakt met het BIVV, de eigenaar van het BOB-merk. Door de sponsoring kost de campagne volgens de minister Vlaanderen zo goed als niets. Zo kon deze BOB-campagne wel uit een lopende aanbesteding voor sensibilisering worden gehaald, die door Vlaanderen was uitgeschreven en waar het BIVV overigens voor meedingt. De ministerraad neemt mogelijk volgende week een beslissing. Het ging zaterdag op het officiële persmoment wel even mis, toen bij het aanplakken van een meerdelige poster een mannelijk en een vrouwelijk figuur door elkaar werden gehaald.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u