Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

 Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

Meer dan 40 procent van de fietsen van West-Vlaamse scholieren zijn niet in orde. Dat blijkt uit een controleactie in het kader van de campagne "Veilig fietsen begint met een veilige fiets", een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en gouverneur Carl Decaluwé.

Tussen 1 oktober en 15 november controleerde de politie in samenwerking met lokale preventiediensten en de scholen liefst 19.600 fietsen van leerlingen uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen. De aanwezigheid en de goede werking van fietsverlichting, reflectoren, remmen en de fietsbel werden gecontroleerd. In totaal waren 7.846 fietsen, of ruim 40 procent, niet volledig in orde. Vorig jaar was dat nog 37 procent.

Bij ruim een kwart van de gecontroleerde fietsen, namelijk 28 procent, onbrak er zelfs verlichting of was die defect. Een goed werkende verlichting is volgens Decaluwé nochtans van levensbelang. Hij vertelde vorige week nog dat er in de eerste elf maanden van 2015 acht fietsers om het leven kwamen.

Bijna alle politiezones en/of gemeentelijke preventiediensten namen deel aan de preventieve controles. Daarbij werd gewerkt met een "fietscontrolekaart". Daarop staan de belangrijkste verkeersregels voor fietsers en enkele tips, onder andere over fietsverlichting. Er werd ook een checklist met de vereisten voor een reglementaire fiets opgenomen.

De politiediensten controleren de fietsers op de openbare weg. Wie niet in orde is, riskeert een boete, of moet verkeerslessen volgen voor jongeren onder de 16 jaar.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u