Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

 Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

Meer dan 40 procent van de fietsen van West-Vlaamse scholieren zijn niet in orde. Dat blijkt uit een controleactie in het kader van de campagne "Veilig fietsen begint met een veilige fiets", een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en gouverneur Carl Decaluwé.

Tussen 1 oktober en 15 november controleerde de politie in samenwerking met lokale preventiediensten en de scholen liefst 19.600 fietsen van leerlingen uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen. De aanwezigheid en de goede werking van fietsverlichting, reflectoren, remmen en de fietsbel werden gecontroleerd. In totaal waren 7.846 fietsen, of ruim 40 procent, niet volledig in orde. Vorig jaar was dat nog 37 procent.

Bij ruim een kwart van de gecontroleerde fietsen, namelijk 28 procent, onbrak er zelfs verlichting of was die defect. Een goed werkende verlichting is volgens Decaluwé nochtans van levensbelang. Hij vertelde vorige week nog dat er in de eerste elf maanden van 2015 acht fietsers om het leven kwamen.

Bijna alle politiezones en/of gemeentelijke preventiediensten namen deel aan de preventieve controles. Daarbij werd gewerkt met een "fietscontrolekaart". Daarop staan de belangrijkste verkeersregels voor fietsers en enkele tips, onder andere over fietsverlichting. Er werd ook een checklist met de vereisten voor een reglementaire fiets opgenomen.

De politiediensten controleren de fietsers op de openbare weg. Wie niet in orde is, riskeert een boete, of moet verkeerslessen volgen voor jongeren onder de 16 jaar.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u