Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

 Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

Meer dan 40 procent van de fietsen van West-Vlaamse scholieren zijn niet in orde. Dat blijkt uit een controleactie in het kader van de campagne "Veilig fietsen begint met een veilige fiets", een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en gouverneur Carl Decaluwé.

Tussen 1 oktober en 15 november controleerde de politie in samenwerking met lokale preventiediensten en de scholen liefst 19.600 fietsen van leerlingen uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen. De aanwezigheid en de goede werking van fietsverlichting, reflectoren, remmen en de fietsbel werden gecontroleerd. In totaal waren 7.846 fietsen, of ruim 40 procent, niet volledig in orde. Vorig jaar was dat nog 37 procent.

Bij ruim een kwart van de gecontroleerde fietsen, namelijk 28 procent, onbrak er zelfs verlichting of was die defect. Een goed werkende verlichting is volgens Decaluwé nochtans van levensbelang. Hij vertelde vorige week nog dat er in de eerste elf maanden van 2015 acht fietsers om het leven kwamen.

Bijna alle politiezones en/of gemeentelijke preventiediensten namen deel aan de preventieve controles. Daarbij werd gewerkt met een "fietscontrolekaart". Daarop staan de belangrijkste verkeersregels voor fietsers en enkele tips, onder andere over fietsverlichting. Er werd ook een checklist met de vereisten voor een reglementaire fiets opgenomen.

De politiediensten controleren de fietsers op de openbare weg. Wie niet in orde is, riskeert een boete, of moet verkeerslessen volgen voor jongeren onder de 16 jaar.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u