Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

 Vier op tien fietsen West-Vlaamse scholieren niet in orde

Meer dan 40 procent van de fietsen van West-Vlaamse scholieren zijn niet in orde. Dat blijkt uit een controleactie in het kader van de campagne "Veilig fietsen begint met een veilige fiets", een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en gouverneur Carl Decaluwé.

Tussen 1 oktober en 15 november controleerde de politie in samenwerking met lokale preventiediensten en de scholen liefst 19.600 fietsen van leerlingen uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen. De aanwezigheid en de goede werking van fietsverlichting, reflectoren, remmen en de fietsbel werden gecontroleerd. In totaal waren 7.846 fietsen, of ruim 40 procent, niet volledig in orde. Vorig jaar was dat nog 37 procent.

Bij ruim een kwart van de gecontroleerde fietsen, namelijk 28 procent, onbrak er zelfs verlichting of was die defect. Een goed werkende verlichting is volgens Decaluwé nochtans van levensbelang. Hij vertelde vorige week nog dat er in de eerste elf maanden van 2015 acht fietsers om het leven kwamen.

Bijna alle politiezones en/of gemeentelijke preventiediensten namen deel aan de preventieve controles. Daarbij werd gewerkt met een "fietscontrolekaart". Daarop staan de belangrijkste verkeersregels voor fietsers en enkele tips, onder andere over fietsverlichting. Er werd ook een checklist met de vereisten voor een reglementaire fiets opgenomen.

De politiediensten controleren de fietsers op de openbare weg. Wie niet in orde is, riskeert een boete, of moet verkeerslessen volgen voor jongeren onder de 16 jaar.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u