Verkeersboetes: wat gebeurt er met het geld van uw boete?

 Verkeersboetes: wat gebeurt er met het geld van uw boete?

In 2012 werd een recordbedrag aan verkeersboetes betaald. Dit zou een totaal opgeleverd hebben van 430 miljoen euro aan geïnde verkeersboetes. Dit fikse bedrag wordt niet rechtstreeks aan de politiezones doorgestort maar wordt vooral verdeeld tussen staatskas en verkeersveiligheidsfonds. 

De verdeelsleutel is vast bepaald in de wet en de staatskas dient een vast bedrag te innen dat onderhevig is aan indexering. Het overschot wordt bijgevolg doorgestort naar het verkeersveiligheidsfonds. Op dit bedrag wordt een maximum- en minimumgrens vastgelegd.

Federale Overheidsdiensten

Dit laatste bedrag wordt opgedeeld tussen de federale politie en de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit. De federale politie kan hiermee materiaal aankopen, maar hier wordt onder meer ook de verwerking van de boetes betaald. De federale overheidsdienst Mobiliteit kan hiermee de opvolging van het verkeersveiligheidsbeleid door de politiediensten bekostigen.  Ook bij FOD Justitie mag men langs de kassa passeren. Zij ontvangen tevens een vastgelegd percentage voor de uitvoering van de alternatieve straffen zoals sensibiliseringscursussen handelend over drugs en alcohol.
Deel verkeersboetes naar lokale politie

Het geld dat na aftrek van alle posten overblijft krijgt elke politiezone een geïndexeerd bedrag. Dit bedrag werd vastgelegd in 2007. Het overschot wordt vervolgens verdeeld onder de gewesten op basis van de plaats van de overtredingen. Dit geld wordt dan verdeeld onder de lokale zones aan de hand van enkele parameters zoals de grootte van de zone, de daling van het aantal verkeersongevallen en/of slachtoffers en het aantal kilometer wegen in de zone. Dit moet echter nog in een koninklijk besluit vastgelegd worden.

Normaliter zou elke politiezone een verkeersactieplan moeten opstellen om het budget van de verkeersboetes aan te besteden. Daar het budget van de zones steeds kleiner wordt maar ook omdat verkeershandhaving en –preventie één van de hoofdtaken is van de politie zal de lokale korpsleiding zelf mogen bepalen wat ze met het geld doet.

 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u