Verkeersboetes: wat gebeurt er met het geld van uw boete?
Woensdag 12 Februari 2014

In 2012 werd een recordbedrag aan verkeersboetes betaald. Dit zou een totaal opgeleverd hebben van 430 miljoen euro aan geïnde verkeersboetes. Dit fikse bedrag wordt niet rechtstreeks aan de politiezones doorgestort maar wordt vooral verdeeld tussen staatskas en verkeersveiligheidsfonds.
De verdeelsleutel is vast bepaald in de wet en de staatskas dient een vast bedrag te innen dat onderhevig is aan indexering. Het overschot wordt bijgevolg doorgestort naar het verkeersveiligheidsfonds. Op dit bedrag wordt een maximum- en minimumgrens vastgelegd.
Federale Overheidsdiensten
Dit laatste bedrag wordt opgedeeld tussen de federale politie en de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit. De federale politie kan hiermee materiaal aankopen, maar hier wordt onder meer ook de verwerking van de boetes betaald. De federale overheidsdienst Mobiliteit kan hiermee de opvolging van het verkeersveiligheidsbeleid door de politiediensten bekostigen. Ook bij FOD Justitie mag men langs de kassa passeren. Zij ontvangen tevens een vastgelegd percentage voor de uitvoering van de alternatieve straffen zoals sensibiliseringscursussen handelend over drugs en alcohol.
Deel verkeersboetes naar lokale politie
Het geld dat na aftrek van alle posten overblijft krijgt elke politiezone een geïndexeerd bedrag. Dit bedrag werd vastgelegd in 2007. Het overschot wordt vervolgens verdeeld onder de gewesten op basis van de plaats van de overtredingen. Dit geld wordt dan verdeeld onder de lokale zones aan de hand van enkele parameters zoals de grootte van de zone, de daling van het aantal verkeersongevallen en/of slachtoffers en het aantal kilometer wegen in de zone. Dit moet echter nog in een koninklijk besluit vastgelegd worden.
Normaliter zou elke politiezone een verkeersactieplan moeten opstellen om het budget van de verkeersboetes aan te besteden. Daar het budget van de zones steeds kleiner wordt maar ook omdat verkeershandhaving en –preventie één van de hoofdtaken is van de politie zal de lokale korpsleiding zelf mogen bepalen wat ze met het geld doet.
Actueel

Donderdag 26 Juni 2025
EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe AvocatsIn een streven om het model van moderne en toegankelijke juridische expertise verder te versterken, kondigt EKON LEGAL vandaag een belangrijke stap aan in zijn ontwikkeling. Na de succesvolle samenwerking tussen Intolaw en HBSV Advocaten, voegt het Franstalige kantoor Parallaxe Avocats zich nu bij deze strategische alliantie. Deze integratie maakt deel uit van een gemeenschappelijke visie: het aanbieden van innovatieve juridische dienstverlening die is afgestemd op de huidige behoeften van de cliënten.
Lees meer
Maandag 23 Juni 2025
Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025De Stad Brussel verhoogt op 1 juli 2025 haar parkeertarieven. Wat verandert er precies? Een overzicht van de nieuwe prijzen, de reacties van handelaars en wat het betekent voor bewoners en bezoekers.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer