Vergroening verkeersbelasting - Leasingmaatschappijen willen geen uitzonderingsmaatregelen

 Vergroening verkeersbelasting - Leasingmaatschappijen willen geen uitzonderingsmaatregelen

"Wij zijn geen vragende partij voor uitzonderingsmaatregelen. Daar hebben we ook nooit voor gelobbyd.", luidt het bij de sector van leasingmaatschappijen in een reactie op de vergroening van de verkeersbelasting. De Vlaamse regering wil hiermee de aankoop van milieuvriendelijke wagens aanmoedigen. De maatregel is echter niet van toepassing op leasingwagens, omdat er geen overeenstemming is met het Brussels en het Waals Gewest.

"Als de financiële regeling veel gunstiger is in één van de gewesten, valt het natuurlijk te verwachten dat de maatschappijen daarop zullen inspelen.", aldus Frank Van Gool, directeur van sectorvereniging Renta. Er zijn zo'n 300.000 leasingwagens in Vlaanderen en 60.000 in Brussel. In Wallonië zijn er momenteel geen spelers gevestigd en Van Gool denkt dat het Waals gewest hen probeert te lokken met een voordeligere regeling. "Wallonië is vragende partij om leasingmaatschappijen te ontvangen." Europees marktleider LeasePlan bevestigt dat risico. "In Frankrijk zijn alle leasingwagens geregistreerd in één departement omwille van de belasting.", zegt Michel Van den Broeck, gedelegeerd bestuurder van LeasePlan.

Volgens Renta dreef de Vlaamse overheid de bedrijfswagenrijders de afgelopen jaren in de richting van dieselmotoren. Het voordeel alle aard (VAA) voor de werknemer hangt immers af van de CO2-uitstoot, en daarin scoren veel hedendaagse dieselmotoren goed. De gemiddelde CO2-uitstoot van de leasingwagens daalde in 2015 tot 110 gram. Dat is lager dan het gemiddelde bij particuliere wagens. "Intussen blijkt natuurlijk dat er nog andere factoren zijn om de milieuvriendelijkheid van een wagen te meten.", aldus Van Gool. "De toekomst ligt volgens ons bij benzine-hybrides."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u