Vergroening verkeersbelasting - Leasingmaatschappijen willen geen uitzonderingsmaatregelen

 Vergroening verkeersbelasting - Leasingmaatschappijen willen geen uitzonderingsmaatregelen

"Wij zijn geen vragende partij voor uitzonderingsmaatregelen. Daar hebben we ook nooit voor gelobbyd.", luidt het bij de sector van leasingmaatschappijen in een reactie op de vergroening van de verkeersbelasting. De Vlaamse regering wil hiermee de aankoop van milieuvriendelijke wagens aanmoedigen. De maatregel is echter niet van toepassing op leasingwagens, omdat er geen overeenstemming is met het Brussels en het Waals Gewest.

"Als de financiële regeling veel gunstiger is in één van de gewesten, valt het natuurlijk te verwachten dat de maatschappijen daarop zullen inspelen.", aldus Frank Van Gool, directeur van sectorvereniging Renta. Er zijn zo'n 300.000 leasingwagens in Vlaanderen en 60.000 in Brussel. In Wallonië zijn er momenteel geen spelers gevestigd en Van Gool denkt dat het Waals gewest hen probeert te lokken met een voordeligere regeling. "Wallonië is vragende partij om leasingmaatschappijen te ontvangen." Europees marktleider LeasePlan bevestigt dat risico. "In Frankrijk zijn alle leasingwagens geregistreerd in één departement omwille van de belasting.", zegt Michel Van den Broeck, gedelegeerd bestuurder van LeasePlan.

Volgens Renta dreef de Vlaamse overheid de bedrijfswagenrijders de afgelopen jaren in de richting van dieselmotoren. Het voordeel alle aard (VAA) voor de werknemer hangt immers af van de CO2-uitstoot, en daarin scoren veel hedendaagse dieselmotoren goed. De gemiddelde CO2-uitstoot van de leasingwagens daalde in 2015 tot 110 gram. Dat is lager dan het gemiddelde bij particuliere wagens. "Intussen blijkt natuurlijk dat er nog andere factoren zijn om de milieuvriendelijkheid van een wagen te meten.", aldus Van Gool. "De toekomst ligt volgens ons bij benzine-hybrides."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u