Vele automobilisten gebruiken richtingaanwijzer niet

 Vele automobilisten gebruiken richtingaanwijzer niet

Bijna de helft van de automobilisten gebruikt geen richtingaanwijzer om van rijstrook te veranderen op de snelweg, en gemiddeld 4 op de 10 gebruiken de richtingaanwijzer niet om een zijstraat in te slaan. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Touring. De mobiliteitsorganisatie noemt dit nonchalante rijgedrag "levensgevaarlijk voor motorrijders, bromfietsers en fietsers."

Volgens Touring zijn er steeds meer mensen die met andere zaken bezig zijn in de auto: bellen (ook handenvrij), mailen, sms'en of gps'en.

"De aandacht wordt volledig afgeleid en ze denken dat een snelle blik in de achteruitkijkspiegel volstaat. Anderen zijn dan weer gewoon nonchalant en vinden het waarschijnlijk niet zo'n zware fout. Daarnaast zijn er ook waarschijnlijk die het verkeersreglement gewoon niet kennen", aldus Touring.

Automobilisten die afdraaien zonder richtingaanwijzer te gebruiken, blijken volgens de mobiliteitsorganisatie "een van de belangrijkste bronnen van ergernis te zijn voor de andere weggebruikers".

Touring begrijpt dat de politiediensten andere prioriteiten hebben om te beboeten, maar "omdat het een belangrijk punt van ergernis is, zouden we er toch meer aandacht voor moeten hebben", besluit Touring.

Het niet naleven van de regels voor het gebruik van de richtingaanwijzer is een overtreding van de eerste graad en daar staat een verkeersboete van 55 euro op, tot 1.500 euro in geval van gerechtsprocedure.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u