Veiligheid Vlaamse snelwegen verbetert minder snel dan elders in Europa

 Veiligheid Vlaamse snelwegen verbetert minder snel dan elders in Europa

De veiligheid op de Vlaamse snelwegen gaat er minder snel op vooruit dan in de rest van Europa. De cijfers voor heel België zijn zelfs beter. Dat meldde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Zij verwijzen naar een studie van de European Transport Safety Council (ETSC) dat woensdag gepubliceerd werd.

Er vielen in 2013 ongeveer 1.900 verkeersdoden op autosnelwegen of 7 procent van het totale aantal verkeersdoden. In Vlaanderen gaat het om 48 doden of 12,5 procent. Maar terwijl de dodentol op de Europese snelwegen op 10 jaar tijd bijna met de helft verminderd is (-49 procent), is dat in Vlaanderen slechts met een derde gebeurd (-31,4 procent). Op jaarbasis gaat het respectievelijk om een daling van 8,2 procent en 6 procent.

Vlaanderen presteerde zelfs minder goed dan het Belgisch gemiddelde, dat -36 procent bedraagt of -6,4 procent op jaarbasis. Op Frankrijk na (-3,8 procent) doet Vlaanderen het slechter dan in onze buurlanden. In Nederland bedraagt de daling -8,5 procent op jaarbasis, en in Duitsland -6,6 procent. Nieuwe technologie zou volgens de ETSC het verschil kunnen maken. Zo pleiten ze voor verplichte gordelverklikkers op alle passagierszetels in nieuwe wagens, dus niet enkel op de bestuurderszetels zoals nu het geval is. Ook zijn ze voorstander van de verplichte installatie van intelligente snelheidsbegrenzers en rijstrookassistentie. "Dergelijke technologieën helpen bestuurders om catastrofes te voorkomen en kunnen duizenden levens redden in het verkeer.", aldus Antonio Avenoso, afgevaardigd beheerder van de ETSC. Verder vestigt het ETSC aandacht op het belang van bewustmaking en handhaving. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) zegt in het persbericht niet tevreden te zijn met de Vlaamse cijfers. "Ik word niet vrolijker van deze cijfers. Ook de verkeersveiligheidscijfers voor 2014 zien er niet goed uit. De dalende trend in de statistieken lijkt in Vlaanderen te stagneren. Structurele maatregelen zijn dan ook nodig. Ik ga ingrijpen, al vanaf de rijopleiding. Maar ook de handhaving wordt opgevoerd. Ik ga met name sterker inzetten op trajectcontroles. Het kan wel degelijk beter en veiliger."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u