Varia

 Varia

Hieronder vindt u de antwoorden op andere veel gestelde vragen:

1. In de erfenis van een ouder zit een appartement. Evenwel was mijn ouder hertrouwd, waarbij zijn/haar weduwe/weduwnaar over het vruchtgebruik beschikt. Wie moet er de bijdragen betalen die door de syndicus wordt gevraagd? Wie mag er stemmen op de Algemene Vergadering?

Er ontstaat door het overlijden een onverdeeldheid, waarbij er gevolgen zijn zowel naar de besluitvorming binnen de Vereniging van Mede-Eigenaars als naar de bijdrageplicht binnen de Vereniging van Mede-Eigenaars.

Naar de besluitvorming toe dient men de syndicus schriftelijk op de hoogte te stellen van wie de onverdeeldheid zal vertegenwoordigen. Tot het moment dat dit gebeurt, is het stemrecht op de Algemene Vergadering voor de kavels in onverdeeldheid geschorst.

Naar bijdrageplicht wordt algemeen aangenomen dat de grove herstellingswerken ten laste zijn van de blote eigenaar, terwijl de lasten die gekoppeld zijn aan het gewone gebruik van de mede-eigendom eerder ten laste van de vruchtgebruiker zullen zijn.

Teneinde discussies te vermijden worden de principes van de kostenverdeling best uitgewerkt en afgesproken.

De syndicus is er echter niet toe gehouden de verdeling tussen vruchtgebruiker en blote eigenaar te maken: op basis van de afrekening die na ieder boekjaar gemaakt wordt, zullen de mede-eigenaars die in onverdeeldheid zich bevinden, onderling een verdeling moeten maken van de lasten.

Bij het ontstaan van een onverdeeldheid dienen de partijen in onverdeeldheid onderling een vertegenwoordiger (lasthebber) aan te duiden die het stemrecht uitoefent. Wie wat dient te betalen, wordt ook best onderling vastgelegd.

2. Ik verhuur mijn appartement. Moet ik aan de huurder bewijzen leveren dat de afrekening van de syndicus klopt?

Normaal dient de verhuurder de afrekening van de kosten jaarlijks te maken, en de stukken die deze afrekening staven, moeten worden overgelegd.

In de context van een appartementsgebouw volstaat het echter de opgave van de kosten uit de afrekening (die door de syndicus werd opgemaakt) over te nemen, en de huurder (of zijn vertegenwoordiger) de kans te bieden de stukken bij de syndicus in te zien.

In een appartementsgebouw mag de verhuurder de afrekening van de syndicus gebruiken als opgave van de kosten; als de huurder de kans heeft bij de syndicus de stukken in te zien, heeft de verhuurder zich van zijn verplichting gekweten.

3. Ik ben huurder. Heb ik inspraak in het beheer van het appartementsgebouw?

Als huurder (of houder van een ander zakelijk of persoonlijk recht) kan men schriftelijke vragen of opmerkingen richten aan de Algemene Vergadering, waarop evenwel enkel mede-eigenaars worden uitgenodigd.
Deze vragen/opmerkingen dienen tijdig aan de syndicus gericht te worden. De syndicus zal hiertoe een aanplakking met aankondiging van de datum van de vergadering verrichten op een goed zichtbare plaats in het appartementsgebouw.

Als huurder neemt men niet deel aan de besluitvorming, maar kan men wel vragen/opmerkingen richten aan de Algemene Vergadering.

4. Mijn partner en ik gaan scheiden. Heeft dit een impact op het appartement?

Wanneer echtgenoten samen een appartement bezitten, zal er uiteraard ook over deze eigendom een regeling moeten getroffen worden. Tevens zal men een regeling moeten treffen aangaande het werkkapitaal dat betaald werd aan de Vereniging van Mede-Eigenaars.
Met betrekking tot een eventueel reservekapitaal, dan is de Vereniging van Mede-Eigenaars eigenaar van het kapitaal.

Bij echtscheiding verandert er dan ook niets, aangezien de echtgenoten geen eigenaar van deze gelden meer zijn.
 

Bij een echtscheiding moet er zowel over het appartement, alsook over de betaalde gelden een regeling getroffen worden; het reservekapitaal blijft echter eigendom van de Vereniging van Mede-Eigenaars.


Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u