Uw buren veroorzaken overlast? Geluidsoverlast?

 Uw buren veroorzaken overlast? Geluidsoverlast?

Uw buren veroorzaken overlast? U ondervindt schade veroorzaakt door uw buren? Geluidsoverlast? Geurhinder? Uw buren beperken de toegankelijkheid tot uw woonomgeving? De honden van uw buren houden u 's nachts wakker? In deze maar nog veel andere gevallen kan de situatie onhoudbaar worden en is de relatie met de buren zodanig verzuurd dat het beter is om via juridische weg bemiddeling op te starten zodoende een uitweg te vinden die voor beide partijen voldoende soelaas brengt.

Wat wordt verstaan onder burenhinder?

Artikel 544 B.W. luidt als volgt:

Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken, mits men er geen gebruik van maakt dat strijdig is met de wetten of met de verordeningen.

Wanneer is er sprake van burenhinder?

Burenhinder heeft op vandaag een zeer ruime opvatting. Een concrete definitie bestaat niet. Het wordt algemeen aanvaard dat de hinder uit nabuurschap niet alleen van toepassing is op aanpalende buren, maar ook op buren die verder van elkaar gelegen zijn. Het komt de rechter toe om op soevereine wijze een invulling tegen aan de hinder uit nabuurschap.

Enkele voorbeelden van burenhinder:

  • hinder en overlast door blaffende honden, konijnenschade, duiven, ...;
  • lawaaihinder door koelinginstallaties, horeca, muziekinstallaties van particulieren, fabrieksinstallaties, ambachtswerken, ...;
  • ontnemen van licht, lucht of uitzicht door tijdelijke of blijvende constructies, beplantingen of bouwwerken;
  • schade ten gevolge van afbraakwerken, verbouwingen en/of renovatie in aanpalende woning(en), ...;
  • geurhinder ten gevolge van activiteiten van particulieren of ondernemingen (varkenskwekerij, kalverstallen, kippenhokken, ...);
  • hinder door nachtvluchten en GSM-masten;
  • ...

Vraag raad aan een advocaat

Een advocaat kan u informeren betreffende uw rechten en de plichten van uw buur. Een advocaat zal u ook op de hoogte kunnen stellen van uw juridische mogelijkheden. Indien u dit wenst kan een advocaat ook optreden als bemiddelende partij zodoende een uitweg te vinden die voor beide partijen voldoende soelaas brengt.


Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u