Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber

 Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber

Voor de Brusselse rechtbank van koophandel zijn woensdagvoormiddag de laatste pleidooien gehouden over de stakingsvordering die Taxis Verts en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben ingesteld tegen de activiteiten van personenvervoer van Uber. Volgens Uber moet die vordering afgewezen worden omdat de Brusselse wetgeving op het taxivervoer verouderd is en in strijd met de Europese regelgeving. "Bovendien is de vraag of er op die markt niets anders kan toegelaten worden dan taxi's," klonk het.

"De Brusselse taxiwetgeving dateert van 1995, toen er nog geen sprake was van applicaties en andere nieuwe technologieën", pleitten de advocaten van Uber. "Het is een wetgeving die werkt met een numerus clausus, een beperkt aantal vergunningen. De vraag is of die nie t in strijd is met hogere principes zoals de vrijheid van ondernemen en het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie. Beperkingen op dat vrij verkeer zijn mogelijk maar enkel als ze proportioneel en gerechtvaardigd zijn. Is dat nog wel het geval hier?"

Volgens Uber was de Brusselse ordonnantie ook een middel in de strijd tegen de piratentaxi's. "Maar Uber biedt geen piratentaxi's aan. Onze bestuurders zijn geen taxichauffeurs, zij kunnen niet door iedereen op straat tegengehouden worden voor een rit. Wij bieden communicatie aan tussen bestuurders en gebruikers waarbij zowel bestuurder als gebruiker op elk moment een rit kunnen weigeren of kunnen stopzetten. Onze prijzen schommelen ook naargelang vraag en aanbod. Allemaal zaken die ons onderscheiden van taxi's."

Uber stelde ook een tegenvordering in waarbij het alle afspraken tussen Taxis Verts en de tweede grootste taxidispatchingsdienst Taxis Bleus wil laten verbieden: "Beide bedrijven controleren samen bijna 90 procent van de taxichauffeurs in Brussel. De manier waarop zij met exclusiviteitscontracten en onderlinge afspraken de markt afschermen tegen innovatieve bedrijven, gaat in tegen het mededingingsrecht."

De rechtbank van koophandel heeft het dossier in beraad genomen en zal binnen enkele weken uitspraak doen.

BRUSSEL 09/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu