Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber

 Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber

Voor de Brusselse rechtbank van koophandel zijn woensdagvoormiddag de laatste pleidooien gehouden over de stakingsvordering die Taxis Verts en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben ingesteld tegen de activiteiten van personenvervoer van Uber. Volgens Uber moet die vordering afgewezen worden omdat de Brusselse wetgeving op het taxivervoer verouderd is en in strijd met de Europese regelgeving. "Bovendien is de vraag of er op die markt niets anders kan toegelaten worden dan taxi's," klonk het.

"De Brusselse taxiwetgeving dateert van 1995, toen er nog geen sprake was van applicaties en andere nieuwe technologieën", pleitten de advocaten van Uber. "Het is een wetgeving die werkt met een numerus clausus, een beperkt aantal vergunningen. De vraag is of die nie t in strijd is met hogere principes zoals de vrijheid van ondernemen en het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie. Beperkingen op dat vrij verkeer zijn mogelijk maar enkel als ze proportioneel en gerechtvaardigd zijn. Is dat nog wel het geval hier?"

Volgens Uber was de Brusselse ordonnantie ook een middel in de strijd tegen de piratentaxi's. "Maar Uber biedt geen piratentaxi's aan. Onze bestuurders zijn geen taxichauffeurs, zij kunnen niet door iedereen op straat tegengehouden worden voor een rit. Wij bieden communicatie aan tussen bestuurders en gebruikers waarbij zowel bestuurder als gebruiker op elk moment een rit kunnen weigeren of kunnen stopzetten. Onze prijzen schommelen ook naargelang vraag en aanbod. Allemaal zaken die ons onderscheiden van taxi's."

Uber stelde ook een tegenvordering in waarbij het alle afspraken tussen Taxis Verts en de tweede grootste taxidispatchingsdienst Taxis Bleus wil laten verbieden: "Beide bedrijven controleren samen bijna 90 procent van de taxichauffeurs in Brussel. De manier waarop zij met exclusiviteitscontracten en onderlinge afspraken de markt afschermen tegen innovatieve bedrijven, gaat in tegen het mededingingsrecht."

De rechtbank van koophandel heeft het dossier in beraad genomen en zal binnen enkele weken uitspraak doen.

BRUSSEL 09/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u