Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber

 Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber

Voor de Brusselse rechtbank van koophandel zijn woensdagvoormiddag de laatste pleidooien gehouden over de stakingsvordering die Taxis Verts en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben ingesteld tegen de activiteiten van personenvervoer van Uber. Volgens Uber moet die vordering afgewezen worden omdat de Brusselse wetgeving op het taxivervoer verouderd is en in strijd met de Europese regelgeving. "Bovendien is de vraag of er op die markt niets anders kan toegelaten worden dan taxi's," klonk het.

"De Brusselse taxiwetgeving dateert van 1995, toen er nog geen sprake was van applicaties en andere nieuwe technologieën", pleitten de advocaten van Uber. "Het is een wetgeving die werkt met een numerus clausus, een beperkt aantal vergunningen. De vraag is of die nie t in strijd is met hogere principes zoals de vrijheid van ondernemen en het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie. Beperkingen op dat vrij verkeer zijn mogelijk maar enkel als ze proportioneel en gerechtvaardigd zijn. Is dat nog wel het geval hier?"

Volgens Uber was de Brusselse ordonnantie ook een middel in de strijd tegen de piratentaxi's. "Maar Uber biedt geen piratentaxi's aan. Onze bestuurders zijn geen taxichauffeurs, zij kunnen niet door iedereen op straat tegengehouden worden voor een rit. Wij bieden communicatie aan tussen bestuurders en gebruikers waarbij zowel bestuurder als gebruiker op elk moment een rit kunnen weigeren of kunnen stopzetten. Onze prijzen schommelen ook naargelang vraag en aanbod. Allemaal zaken die ons onderscheiden van taxi's."

Uber stelde ook een tegenvordering in waarbij het alle afspraken tussen Taxis Verts en de tweede grootste taxidispatchingsdienst Taxis Bleus wil laten verbieden: "Beide bedrijven controleren samen bijna 90 procent van de taxichauffeurs in Brussel. De manier waarop zij met exclusiviteitscontracten en onderlinge afspraken de markt afschermen tegen innovatieve bedrijven, gaat in tegen het mededingingsrecht."

De rechtbank van koophandel heeft het dossier in beraad genomen en zal binnen enkele weken uitspraak doen.

BRUSSEL 09/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u