Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber

 Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber

Voor de Brusselse rechtbank van koophandel zijn woensdagvoormiddag de laatste pleidooien gehouden over de stakingsvordering die Taxis Verts en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben ingesteld tegen de activiteiten van personenvervoer van Uber. Volgens Uber moet die vordering afgewezen worden omdat de Brusselse wetgeving op het taxivervoer verouderd is en in strijd met de Europese regelgeving. "Bovendien is de vraag of er op die markt niets anders kan toegelaten worden dan taxi's," klonk het.

"De Brusselse taxiwetgeving dateert van 1995, toen er nog geen sprake was van applicaties en andere nieuwe technologieën", pleitten de advocaten van Uber. "Het is een wetgeving die werkt met een numerus clausus, een beperkt aantal vergunningen. De vraag is of die nie t in strijd is met hogere principes zoals de vrijheid van ondernemen en het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie. Beperkingen op dat vrij verkeer zijn mogelijk maar enkel als ze proportioneel en gerechtvaardigd zijn. Is dat nog wel het geval hier?"

Volgens Uber was de Brusselse ordonnantie ook een middel in de strijd tegen de piratentaxi's. "Maar Uber biedt geen piratentaxi's aan. Onze bestuurders zijn geen taxichauffeurs, zij kunnen niet door iedereen op straat tegengehouden worden voor een rit. Wij bieden communicatie aan tussen bestuurders en gebruikers waarbij zowel bestuurder als gebruiker op elk moment een rit kunnen weigeren of kunnen stopzetten. Onze prijzen schommelen ook naargelang vraag en aanbod. Allemaal zaken die ons onderscheiden van taxi's."

Uber stelde ook een tegenvordering in waarbij het alle afspraken tussen Taxis Verts en de tweede grootste taxidispatchingsdienst Taxis Bleus wil laten verbieden: "Beide bedrijven controleren samen bijna 90 procent van de taxichauffeurs in Brussel. De manier waarop zij met exclusiviteitscontracten en onderlinge afspraken de markt afschermen tegen innovatieve bedrijven, gaat in tegen het mededingingsrecht."

De rechtbank van koophandel heeft het dossier in beraad genomen en zal binnen enkele weken uitspraak doen.

BRUSSEL 09/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u