Uber - Handelsrechtbank beslist eerstdaags over stakingsvordering tegen Uber
Donderdag 10 September 2015
Voor de Brusselse rechtbank van koophandel zijn woensdagvoormiddag de laatste pleidooien gehouden over de stakingsvordering die Taxis Verts en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben ingesteld tegen de activiteiten van personenvervoer van Uber. Volgens Uber moet die vordering afgewezen worden omdat de Brusselse wetgeving op het taxivervoer verouderd is en in strijd met de Europese regelgeving. "Bovendien is de vraag of er op die markt niets anders kan toegelaten worden dan taxi's," klonk het.
"De Brusselse taxiwetgeving dateert van 1995, toen er nog geen sprake was van applicaties en andere nieuwe technologieën", pleitten de advocaten van Uber. "Het is een wetgeving die werkt met een numerus clausus, een beperkt aantal vergunningen. De vraag is of die nie t in strijd is met hogere principes zoals de vrijheid van ondernemen en het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie. Beperkingen op dat vrij verkeer zijn mogelijk maar enkel als ze proportioneel en gerechtvaardigd zijn. Is dat nog wel het geval hier?"
Volgens Uber was de Brusselse ordonnantie ook een middel in de strijd tegen de piratentaxi's. "Maar Uber biedt geen piratentaxi's aan. Onze bestuurders zijn geen taxichauffeurs, zij kunnen niet door iedereen op straat tegengehouden worden voor een rit. Wij bieden communicatie aan tussen bestuurders en gebruikers waarbij zowel bestuurder als gebruiker op elk moment een rit kunnen weigeren of kunnen stopzetten. Onze prijzen schommelen ook naargelang vraag en aanbod. Allemaal zaken die ons onderscheiden van taxi's."
Uber stelde ook een tegenvordering in waarbij het alle afspraken tussen Taxis Verts en de tweede grootste taxidispatchingsdienst Taxis Bleus wil laten verbieden: "Beide bedrijven controleren samen bijna 90 procent van de taxichauffeurs in Brussel. De manier waarop zij met exclusiviteitscontracten en onderlinge afspraken de markt afschermen tegen innovatieve bedrijven, gaat in tegen het mededingingsrecht."
De rechtbank van koophandel heeft het dossier in beraad genomen en zal binnen enkele weken uitspraak doen.
BRUSSEL 09/09 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer