Uber-chauffeur schuldig aan inbreuken op taxireglement

 Uber-chauffeur schuldig aan inbreuken op taxireglement

De Brusselse politierechtbank heeft maandag een Uber-chauffeur schuldig bevonden aan inbreuken op het Brusselse taxireglement. De man genoot de gunst van de opschorting maar zijn wagen wordt wel verbeurd verklaard. Volgens de politierechtbank is er bij Uber immers geen sprake van autodelen maar wel degelijk van betaald personenvervoer.

"Om van autodelen te spreken, moet er sprake zijn van eenzelfde traject dat samen wordt afgelegd en mag er geen sprake zijn van betaling", klonk het in het vonnis. "Uber voldoet niet aan die twee criteria. Het argument dat een Uber-chauffeur zijn wagen niet ten dienste stelt van het publiek maar enkel van de Uber-gemeenschap, de mensen die de Uber-app gedownload hebben, gaat ook niet op aangezien iedereen die app kan downloaden."

De politierechtbank was dan ook van oordeel dat er wel degelijk sprake was van betaald personenvervoer of een taxidienst en dat de particulieren die voor Uber wilden rijden, dus ook moesten voldoen aan de voorwaarden van het taxireglement. Het baarde de politierechtbank ook zorgen dat de klanten die een beroep deden op Uber geen enkele zekerheid hadden over de medische toestand of de rijvaardigheid van de chauffeur, noch over de technische toestand van diens voertuig of de verzekering.

De Uber-chauffeur kreeg van de rechtbank een opschorting omdat hij nooit eerder veroordeeld was maar zijn wagen werd wel verbeurd verklaard. Zijn advocaat, meester Jacques Verhaegen, toonde zich teleurgesteld in het vonnis en overweegt in beroep te gaan. "De rechtbank heeft geoordeeld dat Uber openstaat voor het brede publiek, wat wij volledig betwisten", zei de advocaat. "Enkel wie zich op voorhand ingeschreven heeft, aan alle voorwaarden voldoet en akkoord gaat met alle gebruiksvoorwaarden, kan een beroep doen op Uber. Bovendien kan een Uber-chauffeur altijd een klant weigeren. Het vonnis van de rechtbank is weliswaar zeer gestructureerd en uitgebreid gemotiveerd. We gaan nu bekijken of we in beroep gaan."

Meester Verhaegen kon niet heen om de vaststelling dat enkel de ene chauffeur bestraft werd terwijl Uber zelf, die de dienst organiseert, buiten schot blijft. "Maar ik denk dat dit vonnis slecht nieuws is, niet alleen voor de Uber-chauffeurs, maar ook voor de gebruikers en voor Uber zelf. Het nieuwe taxireglement, waaraan de Brusselse regering nu werkt, voorziet wel een nieuwe categorie, die op Uber van toepassing zou kunnen zijn, maar voor de chauffeurs die nu vervolgd worden, komt het te laat."

Volgens de advocaat worden nog een 60-tal andere Uber-chauffeurs vervolgd. Een vertegenwoordiger van de Brusselse taxichauffeurs was wel tevreden over het vonnis. "Het is nu voor iedereen duidelijk dat Uber geen systeem van autodelen is maar dat het wel degelijk om betaald personenvervoer gaat", zei de man. De officiële taxichauffeurs leven de wet na, ook Uber moet dat doen."

BRUSSEL 04/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Woensdag 08 December 2021

Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Als onderneming kan je terugvallen op heel wat rechten, maar wat is dit ondernemingsrecht nu precies? Een brede waaier aan begrippen dekken het woord ondernemingsrecht. Ondernemingsrecht is dus het geheel van regels die met elkaar gemeen hebben dat zij betrekking hebben op het ondernemingsleven. Ondernemingsrecht is nog volop in beweging. Zo zijn er nog heel wat rechtsregels die binnenkort in werking zullen treden om (kleine) ondernemingen beter te beschermen. Net zoals er een zwakkere contractspartij is in de relatie verhuurder-huurder, of in de relatie tussen een onderneming en een consument, zijn er steeds meer regels om kleinere ondernemingen te ‘beschermen’ tegen de machtspositie van grotere ondernemingen.

Lees meer
 Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Dinsdag 07 December 2021

Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Vanaf November 2021 gelden uniforme regels voor crowdfundingsdiensten aan bedrijven. Deze nieuwe afspraken, bepaald door de Europese Commissie, gelden voor biedingen tot 5 miljoen euro.

Lees meer
 Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Vrijdag 01 Oktober 2021

Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden

Lees meer
close menu 1u