Über - Brussels parket vraagt geldboete van 3.000 euro tegen Über-chauffeur

 Über - Brussels parket vraagt geldboete van 3.000 euro tegen Über-chauffeur

Het Brusselse parket heeft maandag voor de politierechtbank een geldboete van 3.000 euro gevraagd tegen een Über-chauffeur. Volgens het openbaar ministerie heeft de chauffeur een taxidienst verleend zonder aan alle wettelijke voorwaarden te voldoen.

Zijn advocaat, meester Jacques Verhaegen, argumenteerde echter dat Über geen taxidiensten verleent maar een vorm van autodelen die niet toegankelijk is voor het brede publiek. De komende maanden zouden nog een 40-tal andere Über-chauffeurs zich voor de politierechtbank moeten verantwoorden.

"Het ging hier duidelijk om een vorm van betaald vervoer en niet om autodelen", zei het openbaar ministerie. "Bij autodelen is het de bestuurder die beslist waar er vertrokken wordt en waar de rit eindigt. Hier heeft de chauffeur zijn wagen ter beschikking gesteld, tegen betaling, aan een klant die besliste waar hij opgehaald werd en waar hij afgezet werd. Wie een dergelijke dienst van betaald vervoer aanbiedt, moet aan een aantal voorwaarden voldoen op het vlak van medische controle, technische keuring en verzekering. Dat was hier niet het geval."

Naast de geldboete eiste het parket ook de verbeurdverklaring van de wagen van de Über-chauffeur. Volgens de advocaat van de verdediging bood Über echter geen taxidienst aan. "Über biedt enkel technologie aan voor de sharing-economie", zei meester Verhaegen. "Dit is ook geen dienst van openbaar nut, zoals een taxidienst, die verplicht openstaat voor het volledige publiek. Alleen wie zich ingeschreven heeft op het Über-platform en op voorhand alle gebruiksvoorwaarden aanvaard heeft, kan beroep doen op een Über-chauffeur, die bovendien niet verplicht is een bepaalde klant mee te nemen."

De verdediging wees er ook op dat het nieuwe taxi-plan van de Brusselse regering een duidelijk onderscheid maakt tussen taxi's en initiatieven zoals Über. Het vonnis valt op 4 mei.

BRUSSEL 30/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u