U moet verschijnen voor de politierechtbank van Brussel? Er zijn 12.000 wachtenden voor u!
Dinsdag 06 April 2021
Sinds begin dit jaar is 30km/uur de norm in de hoofdstad. Deze maatregel zorgde voor heel wat extra dossiers voor de Brusselse politierechtbank en gecombineerd met de gevolgen van de wereldwijde pandemie, resulteert dit in een flessenhals met een wachtlijst van maar liefst 12.000 dossiers. In dit artikel bekijken we wat hier de mogelijke gevolgen van zijn.
Een direct gevolg van de coronacrisis is dat er momenteel slechts 30 zaken per dag worden behandeld op de Brusselse politierechtbank. Dat is maar liefst drie keer minder dan in “normale” tijden. Een snelle rekensom leert ons dat op jaarbasis op die manier maar liefst 10.000 zaken minder behandeld worden. Een ongekende file is dan ook het logische gevolg.
Daarnaast zorgt de snelheidsbeperking van 30km/u in Brussel voor een extra overbelasting. Die toevoer is van dergelijke omvang dat het Brusselse parket de verschillende politiezones vraagt om geen boetes meer uit te schrijven voor snelheidsovertredingen tussen 30 en 46 km/u.
Deze achterstand van 12.000 dossiers, het equivalent van acht maanden onderbroken zittingen, zorgt ervoor dat mensen die een verkeersovertreding hebben begaan van die aard dat ze voor de politierechtbank moeten verschijnen, dit waarschijnlijk nooit effectief moeten doen doordat de overtreding verjaard is.
Een belangrijke kanttekening is wel dat voor 95,5% van de overtredingen een tussenkomst van de politierechter niet noodzakelijk is. Het proces van de verkeersboetes wordt namelijk volledig geautomatiseerd door het ‘Cross Border’-systeem.
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer