Tweedehandskeuring - "Staan open voor evolutie in belang van consument" (Goca)

 Tweedehandskeuring - "Staan open voor evolutie in belang van consument" (Goca)

Goca, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, staat open voor een evolutie van de tweedehandskeuring, als die in het belang van de consument is. Dat laat Goca woensdag weten in een reactie op de oproep van mobiliteitsclub VAB om de tweedehandskeuring te heroriënteren. Goca-woordvoerster Marie De Backer waarschuwt er wel voor dat rekening gehouden moet worden met de Europese en regionale wetgeving en dat er ook over gewaakt moet worden dat een gewijzigde of meer uitgebreide tweedehandskeuring niet nog hogere kosten voor de consument met zich meebrengt.

Goca voerde vorig jaar 771.178 tweedehandskeuringen uit, waarvan er zowat 25.000 beperkt bleven tot een visuele keuring, aangezien die voertuigen minder dan twee maanden ervoor nog onderworpen geweest waren aan een gewone keuring.

Vorig jaar werden 158.790 voertuigen tijdens een tweedehandskeuring afgekeurd, waarvan 12.379 een verbod op deelname in het verkeer kregen en 146.411 een keuringsbewijs met beperkte geldigheid van 15 dagen.

Een tweedehandskeuring kost vandaag 54,60 euro en telt zowat 80 punten van diagnose.

BRUSSEL 29/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u