Twee procent bestuurders hield zich niet aan "weekend zonder alcohol achter het stuur"

 Twee procent bestuurders hield zich niet aan "weekend zonder alcohol achter het stuur"

Tijdens "het weekend zonder alcohol achter het stuur" bleek 2,28 procent van de bestuurders onder invloed van alcohol. Dat laat de politie maandagavond weten in een persbericht. Tijdens deze campagne, die liep van vrijdagavond tot maandagmorgen, controleerden de federale en lokale politie samen in totaal 34.849 bestuurders.

De blaasmarathon was een samenwerking tussen de federale wegpolitie en de 125 lokale politiezones, die liep van vrijdag 15 januari 18 uur tot zondagmorgen 18 januari 6.00 uur.

Op een totaal aantal van 34.849 gecontroleerde bestuurders over heel het land, bliezen er 34.056 safe. Zo'n 508 of 1,46 procent had meer dan 0,8 promille in het bloed. 285 of 0,82 procent van de bestuurders blies "Alert", wat neerkomt op een alcoholhoeveelheid in het bloed tussen 0,5 en 0,8 promille. Deze automobilisten moesten hun wagen minstens 3 uur aan de kant laten.

De actie van de blaasmarathon was op voorhand uitgebreid aangekondigd in de media. De federale politie is niettemin tevreden dat het aantal van de door haar gecontroleerde bestuurders dat onder invloed reed (1,88 pct) ver onder het weekendgemiddelde van 2015 (3,4 pct) zit.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u