Trajectcontroles: waar, wat en waarom?
Maandag 11 September 2017

Wist u dat 30% van alle dodelijke ongevallen op onze Belgische wegen het gevolg zijn van overdreven snelheid? Trajectcontroles hebben dan ook een uiterst positieve invloed op de algemene verkeersveiligheid. Rem en sta even stil bij volgende feiten.
- Waar vindt u trajectcontroles?
- Wat registreert de trajectcontrole?
- Wat zijn de resultaten van de huidige trajectcontroles?
Bent u vaak onderweg? En respecteert u dan steeds de geldende snelheidslimiet? Wie veel tijd in de wagen doorbrengt, bijvoorbeeld in opdracht van de werkgever, begaat al eens een snelheidsovertreding. Er kan gediscussieerd worden over wie de verkeersboete betaalt als u met een bedrijfswagen geflitst wordt. Maar met uw eigen wagen komt de overschrijving uiteraard op uw eigen naam aan. Die boete zou echter niet uw grootste zorg mogen zijn. Snelheidsovertredingen liggen aan de basis van maar liefst 30% van alle dodelijke ongevallen. Een van de initiatieven van de overheid om dit percentage te doen dalen is de installatie van trajectcontroles.
Waar vindt u de trajectcontroles?
De eerste trajectcontrole in ons land werd geïnstalleerd op het viaduct van de E17 in Gentbrugge richting Kortrijk. Ondertussen zijn er al trajectcontroles bijgekomen op verschillende snelwegen en gewestwegen. “Op gewestwegen vallen verhoudingsgewijs nog altijd de meeste verkeersdoden”, stelt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Omdat nog te weinig chauffeurs rekening houden met de gevaren van te snel rijden, investeert hij de komende jaren dan ook graag in nieuwe trajectcontroles over heel Vlaanderen. Deze trajectcontroles zullen echter nooit de gewone flitspalen volledig vervangen. Dit komt omdat de installatie ervan om technische redenen niet mogelijk is in bochten, verkeerswisselaars of op ringwegen met korte trajecten tussen de op- en afritten.
Wat registreert de trajectcontrole?
Een trajectcontrole bestaat uit meerdere lussen in de weg die voorbijrijdende voertuigen detecteren. Een infraroodflits en een camera per rijstrook bij het begin en het einde van het traject registreert het kenteken. Deze gegevens worden doorgestuurd naar een computer die uw gemiddelde snelheid berekent. Ligt uw snelheid tussen de 2 meetpunten hoger dan de toegestane snelheid, dan worden de gegevens verzonden naar de federale politie. U mag zich dan verwachten aan een boete voor overdreven snelheid. Een trajectcontrole registreert tevens wagens die over de pechstrook rijden en geseinde voertuigen. En dit zowel van voertuigen met een Belgische nummerplaat als wagens met een nummerplaat uit de omliggende landen.
Wat zijn de resultaten van de huidige trajectcontroles?
Het grote voordeel van de trajectcontrole tegenover de flitspaal is natuurlijk dat u zich over een hele strook aan de snelheidslimiet moet houden. Het remmen bij het zien van een flitspaal om daarna weer volle gas te geven, is zinloos bij dit systeem. Uit onderzoek blijkt dat de snelheidsovertredingen zelfs dalen voor en na de gecontroleerde zone. Diezelfde studie bevestigt ook dat het aantal ongevallen op deze controletrajecten al daalde. De eerste resultaten waren dus uiterst positief en daarom krijgt de installatie van extra trajectcontroles groen licht. Samen met de nationale flitsmarathons van de politie moeten ze ons sensibiliseren voor verkeersveiligheid.
Heeft u vragen over verkeersrecht of heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met IntoLaw.
Actueel

Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurdersNieuwe toltechnologie, nieuwe risico’s Vakanties betekenen vaak vrijheid en ontspanning, maar op de Franse autosnelwegen is voorzichtigheid geboden. Sinds de invoering van tolwegen met vrije doorstroming (péage en flux libre) duiken er steeds vaker fraudegevallen met valse betalingsverzoeken op – en Belgische bestuurders zijn een geliefkoosd doelwit.
Lees meer
Sinds begin 2025 bevindt het Belgische gerechtelijk systeem zich in een ongekende crisis. De hervormingen die de federale regering, onder leiding van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft voorgesteld—met name op het gebied van het beheer van rechtbanken en de pensioenen van magistraten—hebben geleid tot aanzienlijke onrust binnen de magistratuur. Deze maatregelen worden gezien als een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de kwaliteit van de rechtspraak, wat heeft geleid tot een ongekende mobilisatie van rechters, parketmagistraten en griffiers in het hele land.
Lees meer