Top 10 verkeersergernissen
Maandag 30 November 2015
Normaal zou u ontspannen achter het stuur van uw wagen moeten zitten, maar soms (lees: zo goed als elke dag) ziet u andere weggebruikers iets doen waar u zich mateloos aan stoort. Maar waaraan ergert u zich het meest? Voor 2015 ziet de top 10 er als volgt uit!
1. Bumperklevers
Met stip op nummer 1: bumperkleven. Of met andere woorden: het gedurende langere tijd op (erg) korte volgafstand van je voorligger rijden, dat bij een noodstop op tijd stoppen zo goed als onmogelijk wordt. Heel wat kop-staartbotsingen zijn een direct gevolg van bumperkleven. Let op! Met opzet bumperkleven kan als verkeersagressie aanzien worden.
2. Agressief rijden
Boosheid tijdens het rijden of agressief rijgedrag blijkt een vaak voorkomend fenomeen te zijn. Door zich constant te ergeren, zitten heel wat automobilisten opgejaagd achter het stuur. En dat werkt duidelijk aanstekelijk, want andere bestuurders gaan zich op hun beurt aan hen beginnen ergeren.
3. Rijden onder invloed van alcohol en/of drugs
Blijf scherp terwijl u rijdt. Door onder invloed van alcohol en/of drugs te rijden, brengt u andere weggebruikers in gevaar. Een gegronde ergernis dus. Men doet echter heel wat inspanningen om dit probleem in te dijken: controles worden strenger en boetes waren nooit zo hoog.
4. Geen richting aangeven
Een wagen heeft richtingaanwijzers voor een reden. Gebruik ze! Niets zo vervelend als een voorligger die niet (tijdig) aangeeft dat hij van richting gaat veranderen.
5. Onnodig links rijden
Onnodig links rijden op de autosnelweg is gevaarlijk en asociaal. Geen wonder dat dit heel wat ergernissen met zich meebrengt. Veel automobilisten zijn dan ook van mening dat deze overtreding strenger moet worden bestraft.
6. Te langzaam rijden
Wist je dat langzamer rijden op de autosnelweg dan 70 km per uur strafbaar is? Behalve wanneer het verkeersbord C 43 een lagere snelheid oplegt mag geen enkel bestuurder op snelwegen met een lagere snelheid rijden dan 70 km per uur. Bestuurders die echt te langzaam rijden, hinderen het verkeer en kunnen soms een gevaar betekenen op de weg. Het moet vooruitgaan in het verkeer. Te langzaam rijden is daarom een grote bron van ergernis.
7. Op het laatste moment ritsen
Op het allerlaatste moment ritsen of invoegen is één van de ergernissen in het verkeer dat jaarlijks in de top 10 staat. Een groot aantal bestuurders wacht zo lang mogelijk van de vrije baan om dan plots nog vlug hun wagen voor die van u te voegen. Begrijpelijk dat je dit niet prettig vindt alhoewel het in veel gevallen volledig volgens de regels van de wet gebeurt!
8. Smartphonegebruik tijdens het rijden
Een opmerkelijke nieuwkomer in de lijst is het gebruik van de smartphone achter het stuur. We weten allemaal dat dit erg onveilig is, maar toch kunnen velen het niet laten. Ondanks de vele campagnes nam het smartphonegebruik tijdens het rijden fors toe.
9. Zondagsrijders
Zondagsrijders zijn weggebruikers met een gebrekkige rijtechniek, het lijkt alsof hij/zij alleen op een vrije dag voor het plezier wel eens een ritje maakt. Zij vormen als het ware een obstakel op de weg en zijn de oorzaak van heel wat gevloek bij hun medeweggebruikers.
10. Afval of sigaret uit het raam gooien
Door grote sensibiliseringscampagnes en hogere boetes gooit men steeds minder afval uit de autoruit(en). Maar sommige bestuurders durven nog steeds hun sigarettenpeuken of soms hele vuilniszakken uit het raam te gooien. Ergernis alom voor alle betuurders die hierna volgen!
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer