Top 10 verkeersergernissen

 Top 10 verkeersergernissen

Normaal zou u ontspannen achter het stuur van uw wagen moeten zitten, maar soms (lees: zo goed als elke dag) ziet u andere weggebruikers iets doen waar u zich mateloos aan stoort. Maar waaraan ergert u zich het meest? Voor 2015 ziet de top 10 er als volgt uit!

1. Bumperklevers

Met stip op nummer 1: bumperkleven. Of met andere woorden: het gedurende langere tijd op (erg) korte volgafstand van je voorligger rijden, dat bij een noodstop op tijd stoppen zo goed als onmogelijk wordt. Heel wat kop-staartbotsingen zijn een direct gevolg van bumperkleven. Let op! Met opzet bumperkleven kan als verkeersagressie aanzien worden. 

2. Agressief rijden

Boosheid tijdens het rijden of agressief rijgedrag blijkt een vaak voorkomend fenomeen te zijn. Door zich constant te ergeren, zitten heel wat automobilisten opgejaagd achter het stuur. En dat werkt duidelijk aanstekelijk, want andere bestuurders gaan zich op hun beurt aan hen beginnen ergeren.

3. Rijden onder invloed van alcohol en/of drugs

Blijf scherp terwijl u rijdt. Door onder invloed van alcohol en/of drugs te rijden, brengt u andere weggebruikers in gevaar. Een gegronde ergernis dus. Men doet echter heel wat inspanningen om dit probleem in te dijken: controles worden strenger en boetes waren nooit zo hoog.

4. Geen richting aangeven

Een wagen heeft richtingaanwijzers voor een reden. Gebruik ze! Niets zo vervelend als een voorligger die niet (tijdig) aangeeft dat hij van richting gaat veranderen.

5. Onnodig links rijden

Onnodig links rijden op de autosnelweg is gevaarlijk en asociaal. Geen wonder dat dit heel wat ergernissen met zich meebrengt. Veel automobilisten zijn dan ook van mening dat deze overtreding strenger moet worden bestraft.

6. Te langzaam rijden

Wist je dat langzamer rijden op de autosnelweg dan 70 km per uur strafbaar is? Behalve wanneer het verkeersbord C 43 een lagere snelheid oplegt mag geen enkel bestuurder op snelwegen met een lagere snelheid rijden dan 70 km per uur. Bestuurders die echt te langzaam rijden, hinderen het verkeer en kunnen soms een gevaar betekenen op de weg. Het moet vooruitgaan in het verkeer. Te langzaam rijden is daarom een grote bron van ergernis.

7. Op het laatste moment ritsen

Op het allerlaatste moment ritsen of invoegen is één van de ergernissen in het verkeer dat jaarlijks in de top 10 staat. Een groot aantal bestuurders wacht zo lang mogelijk van de vrije baan om dan plots nog vlug hun wagen voor die van u te voegen. Begrijpelijk dat je dit niet prettig vindt alhoewel het in veel gevallen volledig volgens de regels van de wet gebeurt!

8. Smartphonegebruik tijdens het rijden

Een opmerkelijke nieuwkomer in de lijst is het gebruik van de smartphone achter het stuur. We weten allemaal dat dit erg onveilig is, maar toch kunnen velen het niet laten. Ondanks de vele campagnes nam het smartphonegebruik tijdens het rijden fors toe.

9. Zondagsrijders

Zondagsrijders zijn weggebruikers met een gebrekkige rijtechniek, het lijkt alsof hij/zij alleen op een vrije dag voor het plezier wel eens een ritje maakt. Zij vormen als het ware een obstakel op de weg en zijn de oorzaak van heel wat gevloek bij hun medeweggebruikers.

10. Afval of sigaret uit het raam gooien

Door grote sensibiliseringscampagnes en hogere boetes gooit men steeds minder afval uit de autoruit(en). Maar sommige bestuurders durven nog steeds hun sigarettenpeuken of soms hele vuilniszakken uit het raam te gooien. Ergernis alom voor alle betuurders die hierna volgen!


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u