Toestand Vlaamse autosnelwegen verbetert voor zevende jaar op rij

 Toestand Vlaamse autosnelwegen verbetert voor zevende jaar op rij

De toestand van de snelwegen gaat er voor het zevende jaar op rij op vooruit. Dat blijkt uit het rapport "Toestand van het wegennet" dat donderdag is voorgesteld in het Vlaams Parlement.

Van de snelwegen verkeert 64,3 procent in normale of uitstekende staat. Dat is de beste score in tien jaar. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil de focus stilaan verleggen naar de gewestwegen, want daar is werk aan de winkel, zo blijkt nog uit de cijfers.

Uit metingen die zijn uitgevoerd in het voorjaar van 2014, blijkt dat de toestand op de Vlaamse snelwegen blijft verbeteren. Bijna 86 procent van de snelwegen verkeren in behoorlijke tot uitstekende staat. Aan 14 procent van de snelwegen is nog werk. Het gaat om het beste resultaat in 10 jaar.

Minister Weyts wil de "inhaalbeweging" voor het onderhoud aan de snelwegen, ingezet door de vorige Vlaamse regering, afronden. De N-VA-minister wil de focus namelijk stilaan verleggen naar de gewestwegen. Uit metingen van de staat van de gewestwegen in drie Vlaamse provincies (uitgevoerd in 2013) blijkt dat ook geen overbodige luxe te zijn.

Uit de cijfers blijkt namelijk dat er in Limburg "onmiddellijke ingrepen" nodig zijn op één op de acht gewestwegen. In Antwerpen gaat het om bijna één op de vijf gewestwegen en in Vlaams-Brabant zelfs om één op vier gewestwegen. In Vlaams-Brabant vereist bijna 44 procent van de gewestwegen een ingreep binnen de drie jaar.

Die werken moeten volgens minister Weyts nu voorbereid worden, in samenspraak met de gemeenten en andere partners zoals de rioolbeheerders. Zodra het onderhoud van snelwegen afgerond is, kan het aantal werven op gewestwegen dan snel opgedreven worden. "Ik zal in eerste instantie primaire gewestwegen aanpakken, die het drukst gebruikt worden, net vanwege mijn focus op het woon-werkverkeer", zegt Weyts.

BRUSSEL 26/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u