Toestand Vlaamse autosnelwegen verbetert voor zevende jaar op rij

 Toestand Vlaamse autosnelwegen verbetert voor zevende jaar op rij

De toestand van de snelwegen gaat er voor het zevende jaar op rij op vooruit. Dat blijkt uit het rapport "Toestand van het wegennet" dat donderdag is voorgesteld in het Vlaams Parlement.

Van de snelwegen verkeert 64,3 procent in normale of uitstekende staat. Dat is de beste score in tien jaar. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil de focus stilaan verleggen naar de gewestwegen, want daar is werk aan de winkel, zo blijkt nog uit de cijfers.

Uit metingen die zijn uitgevoerd in het voorjaar van 2014, blijkt dat de toestand op de Vlaamse snelwegen blijft verbeteren. Bijna 86 procent van de snelwegen verkeren in behoorlijke tot uitstekende staat. Aan 14 procent van de snelwegen is nog werk. Het gaat om het beste resultaat in 10 jaar.

Minister Weyts wil de "inhaalbeweging" voor het onderhoud aan de snelwegen, ingezet door de vorige Vlaamse regering, afronden. De N-VA-minister wil de focus namelijk stilaan verleggen naar de gewestwegen. Uit metingen van de staat van de gewestwegen in drie Vlaamse provincies (uitgevoerd in 2013) blijkt dat ook geen overbodige luxe te zijn.

Uit de cijfers blijkt namelijk dat er in Limburg "onmiddellijke ingrepen" nodig zijn op één op de acht gewestwegen. In Antwerpen gaat het om bijna één op de vijf gewestwegen en in Vlaams-Brabant zelfs om één op vier gewestwegen. In Vlaams-Brabant vereist bijna 44 procent van de gewestwegen een ingreep binnen de drie jaar.

Die werken moeten volgens minister Weyts nu voorbereid worden, in samenspraak met de gemeenten en andere partners zoals de rioolbeheerders. Zodra het onderhoud van snelwegen afgerond is, kan het aantal werven op gewestwegen dan snel opgedreven worden. "Ik zal in eerste instantie primaire gewestwegen aanpakken, die het drukst gebruikt worden, net vanwege mijn focus op het woon-werkverkeer", zegt Weyts.

BRUSSEL 26/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu