Studenten ontwerpen elektrische wagen die op 2,7" 100 km/uur haalt

 Studenten ontwerpen elektrische wagen die op 2,7" 100 km/uur haalt

Een 37-koppig studententeam van KU Leuven en hogeschool Thomas More uit Mechelen hebben op 9 maanden tijd de elektrische racewagen "Umicore Luna" ontwikkeld. Die haalt op nauwelijks 2,7" 100 km/uur. De komende maanden zullen zij als enig Belgisch team met deze wagen deelnemen aan races in Silverstone (GB), Hockenheim (Duitsland) en Most (Tsjechïe), in het kader van Formula Student, de grootste studentencompetitie ter wereld.

Het is het vierde jaar op rij dat Leuvense ingenieursstudenten een elektrische racewagen bouwen waarmee ze aan deze competitie deelnemen. In vergelijking met vorig jaar is de tijd om een snelheid van 100 km/uur te halen dezelfde gebleven, maar de wagen is met zijn 197 kilo lichter dan die van 2014, die 210 kilo woog. De topsnelheid is begrensd tot 120 à 130 km/uur, tegenover 140 km/uur vorig jaar. De nieuwe wagen is 2,40 meter lang (vorig jaar 3 meter) en net als vorig jaar 1,50 meter breed.

"Dit jaar hebben we voor het eerst een eigen motor ontwikkeld met de focus op efficiëntie en duurzaamheid. Bovendien werd de tandwielkast geïntegreerd in de motor. Een andere nieuwigheid in vergelijking met vorig jaar zijn de vleugels vooraan en achteraan op de wagen zoals bij een echte Formule 1-wagen", aldus woordvoerder Wouter Lutin.

"Met de realisatie van de 'Umicore Luna' hebben we bewezen dat een elektrische aandrijflijn niets dan voordelen biedt, en niet moet onderdoen voor de meeste high-endsportwagens", aldus teamleider Nick Verlooy. Umicore, hoofdsponsor van de wagen, is bij monde van Tom Van Bellinghen opgetogen met de wijze waarop de studenten gepassioneerd zijn door schone technologie. "Deze toekomstige ingenieurs zullen de evolutie naar een duurzamere wereld mee kunnen bepalen", aldus Van Bellinghen.

LEUVEN 04/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u