Studenten ontwerpen elektrische wagen die op 2,7" 100 km/uur haalt

 Studenten ontwerpen elektrische wagen die op 2,7" 100 km/uur haalt

Een 37-koppig studententeam van KU Leuven en hogeschool Thomas More uit Mechelen hebben op 9 maanden tijd de elektrische racewagen "Umicore Luna" ontwikkeld. Die haalt op nauwelijks 2,7" 100 km/uur. De komende maanden zullen zij als enig Belgisch team met deze wagen deelnemen aan races in Silverstone (GB), Hockenheim (Duitsland) en Most (Tsjechïe), in het kader van Formula Student, de grootste studentencompetitie ter wereld.

Het is het vierde jaar op rij dat Leuvense ingenieursstudenten een elektrische racewagen bouwen waarmee ze aan deze competitie deelnemen. In vergelijking met vorig jaar is de tijd om een snelheid van 100 km/uur te halen dezelfde gebleven, maar de wagen is met zijn 197 kilo lichter dan die van 2014, die 210 kilo woog. De topsnelheid is begrensd tot 120 à 130 km/uur, tegenover 140 km/uur vorig jaar. De nieuwe wagen is 2,40 meter lang (vorig jaar 3 meter) en net als vorig jaar 1,50 meter breed.

"Dit jaar hebben we voor het eerst een eigen motor ontwikkeld met de focus op efficiëntie en duurzaamheid. Bovendien werd de tandwielkast geïntegreerd in de motor. Een andere nieuwigheid in vergelijking met vorig jaar zijn de vleugels vooraan en achteraan op de wagen zoals bij een echte Formule 1-wagen", aldus woordvoerder Wouter Lutin.

"Met de realisatie van de 'Umicore Luna' hebben we bewezen dat een elektrische aandrijflijn niets dan voordelen biedt, en niet moet onderdoen voor de meeste high-endsportwagens", aldus teamleider Nick Verlooy. Umicore, hoofdsponsor van de wagen, is bij monde van Tom Van Bellinghen opgetogen met de wijze waarop de studenten gepassioneerd zijn door schone technologie. "Deze toekomstige ingenieurs zullen de evolutie naar een duurzamere wereld mee kunnen bepalen", aldus Van Bellinghen.

LEUVEN 04/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u