Structurele files breken record in 2015

 Structurele files breken record in 2015

Uit de filebarometer van Touring Mobilis blijkt dat vorig jaar het aantal structurele files in België de vorige records heeft gebroken. Er stond gedurende meer dan 1.200 uur, of 50 volle dagen, meer dan 100 kilometer file. Ook blijkt dat de filelengte 7 keer piekte boven de 400 kilometer, en maar liefst 46 keer boven de 300 kilometer. Op zaterdag 24 januari stond de langste zogenaamde incidentele file, met 716 kilometer, te wijten aan ijzel en sneeuw. Volgens Touring Mobilis komen voor het eerst ook 3 treinstakingsdagen voor in de top 15 van langste files.

De structurele files zijn nochtans het makkelijkst aan te pakken, aldus de mobiliteitsorganisatie. "De stijging begint onrustwekkende proporties aan te nemen, ondanks de reeds genomen maatregelen. Structurele files vragen dringende structurele maatregelen.", luidt het. Volgens Touring Mobilis is de stijging deels te wijten aan de groei van de bevolking en dus de toenemende vraag naar verplaatsingen met meer voertuigen. Maar er rijden op onze wegen ook "hoe langer hoe meer buitenlanders, zowel trucks als privé-wagens".

De filelengte is het aantal kilometer snelwegen waar de snelheid lager is dan 50 kilometer per uur, en heeft betrekking op de 3.000 kilometer Belgische snelwegen. De snelheid van het verkeer wordt gemeten via voertuigen die om de minuut hun positie doorsturen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u