Structurele files breken record in 2015

 Structurele files breken record in 2015

Uit de filebarometer van Touring Mobilis blijkt dat vorig jaar het aantal structurele files in België de vorige records heeft gebroken. Er stond gedurende meer dan 1.200 uur, of 50 volle dagen, meer dan 100 kilometer file. Ook blijkt dat de filelengte 7 keer piekte boven de 400 kilometer, en maar liefst 46 keer boven de 300 kilometer. Op zaterdag 24 januari stond de langste zogenaamde incidentele file, met 716 kilometer, te wijten aan ijzel en sneeuw. Volgens Touring Mobilis komen voor het eerst ook 3 treinstakingsdagen voor in de top 15 van langste files.

De structurele files zijn nochtans het makkelijkst aan te pakken, aldus de mobiliteitsorganisatie. "De stijging begint onrustwekkende proporties aan te nemen, ondanks de reeds genomen maatregelen. Structurele files vragen dringende structurele maatregelen.", luidt het. Volgens Touring Mobilis is de stijging deels te wijten aan de groei van de bevolking en dus de toenemende vraag naar verplaatsingen met meer voertuigen. Maar er rijden op onze wegen ook "hoe langer hoe meer buitenlanders, zowel trucks als privé-wagens".

De filelengte is het aantal kilometer snelwegen waar de snelheid lager is dan 50 kilometer per uur, en heeft betrekking op de 3.000 kilometer Belgische snelwegen. De snelheid van het verkeer wordt gemeten via voertuigen die om de minuut hun positie doorsturen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu