Structurele files breken record in 2015

 Structurele files breken record in 2015

Uit de filebarometer van Touring Mobilis blijkt dat vorig jaar het aantal structurele files in België de vorige records heeft gebroken. Er stond gedurende meer dan 1.200 uur, of 50 volle dagen, meer dan 100 kilometer file. Ook blijkt dat de filelengte 7 keer piekte boven de 400 kilometer, en maar liefst 46 keer boven de 300 kilometer. Op zaterdag 24 januari stond de langste zogenaamde incidentele file, met 716 kilometer, te wijten aan ijzel en sneeuw. Volgens Touring Mobilis komen voor het eerst ook 3 treinstakingsdagen voor in de top 15 van langste files.

De structurele files zijn nochtans het makkelijkst aan te pakken, aldus de mobiliteitsorganisatie. "De stijging begint onrustwekkende proporties aan te nemen, ondanks de reeds genomen maatregelen. Structurele files vragen dringende structurele maatregelen.", luidt het. Volgens Touring Mobilis is de stijging deels te wijten aan de groei van de bevolking en dus de toenemende vraag naar verplaatsingen met meer voertuigen. Maar er rijden op onze wegen ook "hoe langer hoe meer buitenlanders, zowel trucks als privé-wagens".

De filelengte is het aantal kilometer snelwegen waar de snelheid lager is dan 50 kilometer per uur, en heeft betrekking op de 3.000 kilometer Belgische snelwegen. De snelheid van het verkeer wordt gemeten via voertuigen die om de minuut hun positie doorsturen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u