Stilstaan op een spoorwegovergang

 Stilstaan op een spoorwegovergang

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Op grond van artikel 24,3° Wegcode is het verboden om jouw voertuig te laten stilstaan of te laten parkeren op overwegen die duidelijk een gevaar zouden kunnen betekenen voor andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou hinderen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen stilstaan en parkeren. We spreken van stilstaan wanneer je iemand laat in- of uitstappen of wanneer je jouw wagen in- en uitlaadt. We spreken over parkeren wanneer het stilstaan langer duurt dan gewoon iets in- en uit te laden of iemand in- en uit te laten stappen.

Je mag in geen geval de overweg oversteken:

  • wanneer de slagbomen in beweging of gesloten zijn
  • wanneer de rode knipperlichten branden
  • wanneer het geluidssein luidt

Wanneer je merkt dat het verkeer zodanig belemmerd is, dan mag je in geen geval de overweg nog oprijden waardoor je het risico zou lopen daar te moeten stoppen.

Het is vervolgens belangrijk om dubbel voorzichtig te zijn teneinde alle ongevallen te vermijden. Je moet controleren of je zonder zorgen de overweg vlot kan oversteken.

In de volgende gevallen dien je te controleren dat geen enkel spoorvoertuig nadert vooraleer je de rijbaan oversteekt:

  • wanneer het een overweg betreft zonder slagbomen en/of verkeerslichten
  • wanneer de lichten derhalve niet werken

Wanneer je dit verbod verbreekt, maak je jezelf schuldig aan een overtreding van de 4de graad. Overtredingen van de 4de graad houden in dat je de veiligheid van andere weggebruikers rechtstreeks in gevaar kan brengen. Wanneer dit leidt tot een ongeval, zal je bijna onvermijdelijk fysieke letsels oplopen.

Op grond van artikel 29 §1, lid 1 Wegverkeerswet zal je een verval van het recht tot sturen opgelegd krijgen tot het besturen van een motorvoertuig voor een duur van minstens acht dagen en hoogstens vijf jaar en een geldboete tussen 40 en 500 euro, te vermenigvuldigen met de opdeciemen (x8).


Neem contact met ons op

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u