"Stille" vrachtwagens leveren buiten file-uren

 "Stille" vrachtwagens leveren buiten file-uren

Supermarktketens mogen hun winkels in Vlaanderen vanaf februari 2016 al vanaf 6 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds bevoorraden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) beslist, na twee uitgebreide proefprojecten, schrijft de Gazet van Antwerpen woensdag. De minister wil zo de filelast op de wegen tijdens de spitsuren verkleinen.

"De proefprojecten waren een groot succes. De vrachtwagens konden de supermarkten in de dagrand veel vlotter bereiken, omdat er geen files waren", zegt Schauvliege in de krant. "Ze stonden ook minder lang stil, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten. In Nederland mogen vrachtwagens al jaren de supermarkten in de dagrand bevoorraden. Sindsdien zijn er daar in dichtbevolkte gebieden veel minder verkeersdoden door vrachtwagens."

De Vlaamse regering heeft de geluidsnormen aangepast, zodat de supermarkten hun leveringen heel vroeg en heel laat op de dag kunnen doen. De voorwaarde is wel dat er gereden wordt met geluidsarm materiaal en dat de winkels geluidsarme laad- en loskades hebben. Het worden dus 'stille' vrachtwagens.

Colruyt wil volgend jaar al starten. "Wij hebben 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in geluidsarme materialen en een opleiding waarbij onze chauffeurs hebben geleerd hoe ze 's morgens en 's avonds zo stil mogelijk hun werk kunnen doen", zegt Ivan Van de Bril, directeur logistiek bij Colruyt. 

BRUSSEL 21/10 04:48 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u