"Stille" vrachtwagens leveren buiten file-uren

 "Stille" vrachtwagens leveren buiten file-uren

Supermarktketens mogen hun winkels in Vlaanderen vanaf februari 2016 al vanaf 6 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds bevoorraden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) beslist, na twee uitgebreide proefprojecten, schrijft de Gazet van Antwerpen woensdag. De minister wil zo de filelast op de wegen tijdens de spitsuren verkleinen.

"De proefprojecten waren een groot succes. De vrachtwagens konden de supermarkten in de dagrand veel vlotter bereiken, omdat er geen files waren", zegt Schauvliege in de krant. "Ze stonden ook minder lang stil, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten. In Nederland mogen vrachtwagens al jaren de supermarkten in de dagrand bevoorraden. Sindsdien zijn er daar in dichtbevolkte gebieden veel minder verkeersdoden door vrachtwagens."

De Vlaamse regering heeft de geluidsnormen aangepast, zodat de supermarkten hun leveringen heel vroeg en heel laat op de dag kunnen doen. De voorwaarde is wel dat er gereden wordt met geluidsarm materiaal en dat de winkels geluidsarme laad- en loskades hebben. Het worden dus 'stille' vrachtwagens.

Colruyt wil volgend jaar al starten. "Wij hebben 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in geluidsarme materialen en een opleiding waarbij onze chauffeurs hebben geleerd hoe ze 's morgens en 's avonds zo stil mogelijk hun werk kunnen doen", zegt Ivan Van de Bril, directeur logistiek bij Colruyt. 

BRUSSEL 21/10 04:48 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u