Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

 Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

Uit cijfers van de FOD Mobiliteit blijkt dat er vorig jaar in ons land 122.772 nieuwe rijbewijzen werden uitgereikt, of 2,7 procent minder dan in 2014 en ruim 10 procent minder dan in 2010. De daling valt vooral op bij jongeren en 70-plussers. In 2015 ging ongeveer een derde van de rijbewijzen naar 18-jarigen, en 56,7 procent werd gehaald door 18- tot 20-jarigen. Sinds 2010 reikte men weliswaar 10,3 procent minder rijbewijzen uit aan 18-jarigen, en 15 procent minder aan 19-jarigen.

"Een verklaring daarvoor is dat jongeren na hun studies langer in de stad blijven wonen, en zich daar soms ook vestigen.", aldus Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Ze hebben minder nood aan een auto. De fiets is praktisch en openbaar vervoer is vaak gemakkelijker. Jongeren op het platteland zijn wel nog geneigd om op hun 18de of 19de dat rijbewijs te halen." Bovendien is het voor jongeren ook erg duur om een wagen te hebben, onder andere door de hoge verzekeringspremie. En een aanzienlijk deel van de jongeren wil geen auto uit overtuiging.

Er valt ook een daling op bij 70-plussers. Zo reikte men vorig jaar slechts 7 rijbewijzen aan die leeftijdsgroep uit, terwijl dat er in 2010 nog 35 waren, en in 2005 maar liefst 93. "20 jaar geleden zagen we een grote groep weduwen die na het overlijden van hun partner een rijbewijs wouden halen. Een generatie later heeft zo goed als iedereen in de categorie 70-plussers al geruime tijd een rijbewijs.", luidt het.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u