Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

 Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

Uit cijfers van de FOD Mobiliteit blijkt dat er vorig jaar in ons land 122.772 nieuwe rijbewijzen werden uitgereikt, of 2,7 procent minder dan in 2014 en ruim 10 procent minder dan in 2010. De daling valt vooral op bij jongeren en 70-plussers. In 2015 ging ongeveer een derde van de rijbewijzen naar 18-jarigen, en 56,7 procent werd gehaald door 18- tot 20-jarigen. Sinds 2010 reikte men weliswaar 10,3 procent minder rijbewijzen uit aan 18-jarigen, en 15 procent minder aan 19-jarigen.

"Een verklaring daarvoor is dat jongeren na hun studies langer in de stad blijven wonen, en zich daar soms ook vestigen.", aldus Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Ze hebben minder nood aan een auto. De fiets is praktisch en openbaar vervoer is vaak gemakkelijker. Jongeren op het platteland zijn wel nog geneigd om op hun 18de of 19de dat rijbewijs te halen." Bovendien is het voor jongeren ook erg duur om een wagen te hebben, onder andere door de hoge verzekeringspremie. En een aanzienlijk deel van de jongeren wil geen auto uit overtuiging.

Er valt ook een daling op bij 70-plussers. Zo reikte men vorig jaar slechts 7 rijbewijzen aan die leeftijdsgroep uit, terwijl dat er in 2010 nog 35 waren, en in 2005 maar liefst 93. "20 jaar geleden zagen we een grote groep weduwen die na het overlijden van hun partner een rijbewijs wouden halen. Een generatie later heeft zo goed als iedereen in de categorie 70-plussers al geruime tijd een rijbewijs.", luidt het.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u