Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

 Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

Uit cijfers van de FOD Mobiliteit blijkt dat er vorig jaar in ons land 122.772 nieuwe rijbewijzen werden uitgereikt, of 2,7 procent minder dan in 2014 en ruim 10 procent minder dan in 2010. De daling valt vooral op bij jongeren en 70-plussers. In 2015 ging ongeveer een derde van de rijbewijzen naar 18-jarigen, en 56,7 procent werd gehaald door 18- tot 20-jarigen. Sinds 2010 reikte men weliswaar 10,3 procent minder rijbewijzen uit aan 18-jarigen, en 15 procent minder aan 19-jarigen.

"Een verklaring daarvoor is dat jongeren na hun studies langer in de stad blijven wonen, en zich daar soms ook vestigen.", aldus Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Ze hebben minder nood aan een auto. De fiets is praktisch en openbaar vervoer is vaak gemakkelijker. Jongeren op het platteland zijn wel nog geneigd om op hun 18de of 19de dat rijbewijs te halen." Bovendien is het voor jongeren ook erg duur om een wagen te hebben, onder andere door de hoge verzekeringspremie. En een aanzienlijk deel van de jongeren wil geen auto uit overtuiging.

Er valt ook een daling op bij 70-plussers. Zo reikte men vorig jaar slechts 7 rijbewijzen aan die leeftijdsgroep uit, terwijl dat er in 2010 nog 35 waren, en in 2005 maar liefst 93. "20 jaar geleden zagen we een grote groep weduwen die na het overlijden van hun partner een rijbewijs wouden halen. Een generatie later heeft zo goed als iedereen in de categorie 70-plussers al geruime tijd een rijbewijs.", luidt het.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u