Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

 Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

Uit cijfers van de FOD Mobiliteit blijkt dat er vorig jaar in ons land 122.772 nieuwe rijbewijzen werden uitgereikt, of 2,7 procent minder dan in 2014 en ruim 10 procent minder dan in 2010. De daling valt vooral op bij jongeren en 70-plussers. In 2015 ging ongeveer een derde van de rijbewijzen naar 18-jarigen, en 56,7 procent werd gehaald door 18- tot 20-jarigen. Sinds 2010 reikte men weliswaar 10,3 procent minder rijbewijzen uit aan 18-jarigen, en 15 procent minder aan 19-jarigen.

"Een verklaring daarvoor is dat jongeren na hun studies langer in de stad blijven wonen, en zich daar soms ook vestigen.", aldus Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Ze hebben minder nood aan een auto. De fiets is praktisch en openbaar vervoer is vaak gemakkelijker. Jongeren op het platteland zijn wel nog geneigd om op hun 18de of 19de dat rijbewijs te halen." Bovendien is het voor jongeren ook erg duur om een wagen te hebben, onder andere door de hoge verzekeringspremie. En een aanzienlijk deel van de jongeren wil geen auto uit overtuiging.

Er valt ook een daling op bij 70-plussers. Zo reikte men vorig jaar slechts 7 rijbewijzen aan die leeftijdsgroep uit, terwijl dat er in 2010 nog 35 waren, en in 2005 maar liefst 93. "20 jaar geleden zagen we een grote groep weduwen die na het overlijden van hun partner een rijbewijs wouden halen. Een generatie later heeft zo goed als iedereen in de categorie 70-plussers al geruime tijd een rijbewijs.", luidt het.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u