Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

 Steeds minder Belgen halen hun rijbewijs

Uit cijfers van de FOD Mobiliteit blijkt dat er vorig jaar in ons land 122.772 nieuwe rijbewijzen werden uitgereikt, of 2,7 procent minder dan in 2014 en ruim 10 procent minder dan in 2010. De daling valt vooral op bij jongeren en 70-plussers. In 2015 ging ongeveer een derde van de rijbewijzen naar 18-jarigen, en 56,7 procent werd gehaald door 18- tot 20-jarigen. Sinds 2010 reikte men weliswaar 10,3 procent minder rijbewijzen uit aan 18-jarigen, en 15 procent minder aan 19-jarigen.

"Een verklaring daarvoor is dat jongeren na hun studies langer in de stad blijven wonen, en zich daar soms ook vestigen.", aldus Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Ze hebben minder nood aan een auto. De fiets is praktisch en openbaar vervoer is vaak gemakkelijker. Jongeren op het platteland zijn wel nog geneigd om op hun 18de of 19de dat rijbewijs te halen." Bovendien is het voor jongeren ook erg duur om een wagen te hebben, onder andere door de hoge verzekeringspremie. En een aanzienlijk deel van de jongeren wil geen auto uit overtuiging.

Er valt ook een daling op bij 70-plussers. Zo reikte men vorig jaar slechts 7 rijbewijzen aan die leeftijdsgroep uit, terwijl dat er in 2010 nog 35 waren, en in 2005 maar liefst 93. "20 jaar geleden zagen we een grote groep weduwen die na het overlijden van hun partner een rijbewijs wouden halen. Een generatie later heeft zo goed als iedereen in de categorie 70-plussers al geruime tijd een rijbewijs.", luidt het.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u