Staatssecretaris Debaets wil autokeuring automatiseren

 Staatssecretaris Debaets wil autokeuring automatiseren

Het verplicht vertonen van de identiteitskaart, controlecamera's op de plaats van de keuring en een automatisering van de procedure. Dat zijn de drie maatregelen die Brussels staatssecretaris van Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) vrijdag in de krant La Capitale naar voor schuift in de aanloop naar het debat op de hervorming van de Brusselse keuringscentra.

Sinds de zesde staatshervorming is de technische keuring van wagens, die deel uitmaakt van de portefeuille verkeersveiligheid, een regionale bevoegdheid. Naar aanleiding van de fraude die in november vorig jaar aan het licht kwam in de keuringscentra van Vorst en Anderlecht, stuurt staatssecretaris Debaets nu aan op een hervorming van de technische keuring.

Daarvoor heeft ze een volledige audit van de vier Brusselse centra besteld. Die resultaten worden meegenomen naar het overleg met de sector, en meer in het bijzonder met GOCA, de over heel België opererende Groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs.

In afwachting gaf Debaets in La Capitale een idee hoe de hervorming er zou kunnen uitzien. Momenteel moet elke automobilist die zijn wagen komt keuren, de documenten die betrekking hebben op de wagen voorleggen. Door ook het tonen van de identiteitskaart te verplichten, zou men sneller verdachte personen kunnen opsporen. Camera's in de centra zouden toelaten om af en toe te bekijken hoe het er bij een willekeurige controle aan toe gaat. Met de derde maatregel, een doorgedreven automatisering, wil Debaets de menselijke tussenkomst in de centra tot een minimum beperken. "We verwachten het rapport van de audit tegen eind januari of begin februari", klinkt het bij het kabinet Debaets. "Deze ideeën zullen enkel op tafel komen als het rapport niet tot tegenstrijdige conclusies komt."

Van de zes personen die oorspronkelijk waren aangehouden, zouden er op 5 januari drie zijn vrijgelaten, waaronder één op voorwaarden en na de betaling van een borgsom. Twee andere verdachten blijven in de gevangenis. Als gevolg van het onderzoek, dat al een jaar loopt en in november leidde tot 36 huiszoekingen, zouden in totaal een tiental personen beschuldigd worden van private corruptie en criminele organisatie.

BRUSSEL 09/01 (BELGA)   


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u