Sp.a wil rijbewijs dronken doodrijders langer intrekken, CD&V waarschuwt

  Sp.a wil rijbewijs dronken doodrijders langer intrekken, CD&V waarschuwt

Als het van oppositiepartij sp.a afhangt, kunnen bestuurders die in dronken toestand een ongeval met doden of zwaargewonden veroorzaken pas terug achter het stuur plaatsnemen wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan. CD&V heeft begrip voor het voorstel, maar waarschuwt voor juridische problemen.

Zoals bekend kan België geen al te best rapport voorleggen als het gaat over het aantal verkeersdoden. "In vergelijking met andere Euroese landen behoren we tot de slechtste leerlingen van de klas. In West-Europa doet zelfs geen enkel land slechter", zegt Temmerman. Daarbij blijven alcohol en overdreven snelheid tot de belangrijkste oorzaken horen. "Zo zit bij 25 procent van de dodelijke ongevallen de chauffeur dronken achter het stuur".

Het stoot Temmerman tegen de borst dat bestuurders die in dronken toestand een dodelijk ongeval veroorzaken, na veertien dagen opnieuw over hun rijbewijs kunnen beschikken. "Vandaag is de situatie zo dat je rijbewijs voor twee weken wordt ingetrokken. Op uitdrukkelijke vraag kan het rijbewijs gedurende een langere periode worden ingetrokken, maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks", luidt het. "Het is onwezenlijk dat chauffeurs zo snel hun rijbewijs opnieuw in handen krijgen na een dodelijk ongeval in dronken toestand".

Daarom heeft de oppositiepartij een wetsvoorstel klaar waarbij in geval van een zwaar verkeersongeval met doden of zwaargewonden als gevolg van alcoholintoxicatie, het rijbewijs niet wordt teruggegeven tot de rechter een uitspraak heeft gedaan. Volgens Temmerman duurt dat gemiddeld een aantal maanden tot maximaal een jaar.

Ook CD&V-mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh vindt dat de straffen strenger kunnen. "We stellen ons de vraag of een maximumstraf van vijf jaar altijd voldoende is na zulke drama's", bevestigt hij.

Niettemin waarschuwt de CD&V'er voor de juridische gevolgen van het sp.a-voorstel. De veertien dagen rijverbod voor doodrijders meteen na de aanrijding - en dus nog voor een veroordeling - vormen immers een beveiligingsmaatregel en geen sanctie. Wordt die termijn fors uitgebreid, dan dreigt dit juridisch als sanctie gezien te worden, waardoor er geen eigenlijke straf meer mogelijk is. Je kan immers geen twee keer voor eenzelfde feit bestraft worden, brengt Van den Bergh in herinnering.

Bovendien dreigen ook problemen op te duiken met het gelijkheidsbeginsel, vermoedt de CD&V'er nog. "Als de ene politierechtbank korte en de andere lange wachttijden heeft, zou dat verschillende gevolgen hebben. Ook hiervoor is het erg belangrijk om dit goed te onderzoeken en te onderbouwen", besluit hij.

BRUSSEL 01/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u