Snuffeltoestel

 Snuffeltoestel

Wat is een snuffeltoestel?

Een snuffeltoestel is een apparaat dat onmiddellijk aangeeft wanneer zich alcohol in de lucht van een voertuig bevindt, en laat de politie bijgevolg toe de omslachtige alcoholcontroles veel vlugger laten verlopen.

Het toestel vervangt de ademtest, -analyse of bloedanalyse echter niet, als er alcohol gedetecteerd worden moeten deze beproefde methoden nog steeds worden toegepast

Wat zegt de wet?

Artikel 20 voegt een nieuw §1/1 toe aan artikel 59 Wegverkeerswet, waarbij in een wettelijke omkadering wordt voorzien voor een snuffeltoestel, voorafgaand aan een ademtest, -analyse of bloedproef:

 “§ 1/1. Voorafgaand aan de ademtest bedoeld in § 1, aan de ademanalyse bedoeld in § 2 of aan de bloedproef bedoeld in artikel 63, § 1, mogen de overheidsagenten bedoeld in § 1, in dezelfde omstandigheden, een toestel gebruiken bestemd voor het detecteren van de aanwezigheid van alcohol bij de in § 1, 1°, 2° en 3° bedoelde personen.

Dit ontslaat deze personen niet van de andere verplichtingen die hen overeenkomstig artikel 59 worden opgelegd”.

De overheidsagenten die bedoeld worden in art. 59§1 Wegverkeerswet zijn met name de officieren van de gerechtelijke politie die ook hulpofficier zijn van de procureur des Konings.

Deze bepaling is in werking getreden op 1 juli 2014.

Wanneer kan een snuffeltoestel gebruikt worden?

De personen die bedoeld worden in art. 59 §1, 1°, 2° en 3° Wegverkeerswet zijn:

  • 1° de vermoedelijke dader van een verkeersongeval of aan ieder die het mede heeft kunnen veroorzaken, zelfs indien hij het slachtoffer ervan is;
  • 2° ieder die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing;
  • 3° ieder die (op het punt staat) om op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te besturen of op het punt staat een bestuurder te begeleiden met het oog op de scholing. (zie artikel 59 Wegverkeerswet)

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u