Slechts zowat een derde van autobelastingen gebruikt voor mobiliteit
Zaterdag 20 Februari 2016

Van de 17 miljard euro die de Belgische autobezitters jaarlijks opbrengen aan de overheden, gaat slechts 36 procent naar investeringen in openbaar vervoer en weginfrastructuur. Dat meldt mobiliteitsorganisatie Touring vrijdag, die oproept om alle autotaksen te investeren in infrastructuur en mobiliteitsoplossingen.
Van de 17 miljard euro opbrengsten gaat volgens Touring zowat 5 miljard euro naar openbaar vervoer: 900 miljoen naar De Lijn, 350 miljoen naar TEC, 285 miljoen naar MIVB en de rest naar de NMBS. Slechts ongeveer 1,2 miljard euro gaat naar weginfrastructuur, "de rest wordt opgesoupeerd door het algemeen budget dat niets met mobiliteit en verkeer te maken heeft", klinkt het.
Touring zegt akkoord te zijn met het feit dat weggebruikers bijdragen tot het openbaar vervoer, maar niet met "de wanverhouding" die ontstaan is. "Het uitgangspunt is verkeerd en weggebruikers zouden moeten kunnen betalen voor de infrastructuur waarvan ze gebruik maken, in plaats van zomaar forfaitaire taksen te betalen", aldus Touring.
De gevolgen laten zich volgens de mobiliteitsorganisatie nu overduidelijk voelen in het Brussels Gewest, waar van de 183,3 miljoen euro die jaarlijks bij Brusselse voertuigbezitters geïnd wordt, "alles naar het openbaar vervoer gaat". Zo werd van 2006 tot 2014 zowat 1,4 miljard euro geïnvesteerd in het Brusselse openbaar vervoer, terwijl de Brusselse voertuigbezitters in die zeven jaar 1,3 miljard euro opbrachten.
"De overheid moest dus nog bijpassen. Dat betekent dat het hele budget voor infrastructuur elders moet worden gezocht. Eigenlijk zouden we de Brusselse voertuigbezitters moeten voorstellen om hun geld terug te eisen, maar tegelijk vinden we ook dat er nog veel te weinig wordt geïnvesteerd in het openbaar vervoer. Plannen voor de uitbreiding van de metro tot in de rand blijven nu dode letter, en dat is juist wat we bedoelen met het gebrek aan alternatieven."
Touring lanceert daarom een petitie waarmee ze de overheden wil stimuleren om meer te investeren in duurzame mobiliteit en in infrastructuur die de doorstroming bevordert en de veiligheid verhoogt.
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer