Sensoren in wagens sporen putten in wegdek op

 Sensoren in wagens sporen putten in wegdek op

Elk recent voertuig is een potentiële meetwagen. Voertuigen kunnen ingeschakeld worden om de kwaliteit van het wegdek op te volgen. 

Gedurende zes maanden namen wagens van de VAB en het VIM (Vlaams Instituut voor Mobiliteit) over heel Vlaanderen deel aan dit onderzoek. De resultaten van het 'Sensovo'-project zijn vrijdag voorgesteld op een stuurvergadering in Antwerpen, meldt het VIM.

De onderzoekers kunnen aantonen dat de CAN-bus technologie, die aanwezig is in voertuigen, aangevuld met cameratechnologie, informatie over de kwaliteit van het wegdek kan aanreiken.

Om putten en andere wegdekschade in kaart te brengen werden onder andere wielsnelheidsensoren uitgelezen via de CAN-bus, een soort snel computernetwerk dat de communicatie tussen twee elektronische componenten in de wagen verzorgt. Via een speciaal geschreven formule werd bepaald of de ontvangen gegevens al dan niet voortkwamen van schade aan het wegdek. Door deze gegevens te matchen met gps-positionering, werd de locatie van de schade achterhaald, aldus het VIM.

Dit zou een aanzienlijke besparing kunnen opleveren voor de wegdekbeheerder en draagt bij tot meer verkeersveiligheid en een betere verkeersdoorstroming, luidt het. Op basis van de positieve resultaten besluit het VIM dat een verdere verfijning van het product zinvol en haalbaar is.

De totale projectkost bedraagt 246.270 euro, waarvan 80 pct gedragen door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en de rest door de projectpartners.

BRUSSEL 30/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u